fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Ad Limina

‘Er is veel te oogsten’: Erik Borgman ziet drie urgente taken voor Nederlandse Kerk

Peter Doorakkers 10 november 2022
image
"Veel Nederlanders voelen zich als schapen zonder herder", stelt theoloog Erik Borgman. Er is dus voor de Kerk "veel te oogsten". Foto: Anne Zwagers - unsplash.com

Theoloog Erik Borgman ziet drie urgente taken voor de Kerk in Nederland: zij moet getuigen van de God die het leed van de mensen ziet, een breed catechetisch offensief inzetten en waar nodig saneren.

Dat schrijft Borgman in een essay voor Katholiek Nieuwsblad en Nederlands Dagblad naar aanleiding van het ad limina-rapport van de Nederlandse bisschoppen.

Minder

In het rapport bespeurt Borgman een Kerk die “onzekerheid uitstraalt over haar betekenis en relevantie”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In bredere zin ziet hij hoe er vaak gesproken wordt in termen van ‘minder’: “Steeds weer klinkt het: minder gelovigen die minder geloven, en wat zij geloven heeft minder invloed op hun leven.”

Land vol verdwaalden

Volgens de Tilburgse theoloog is het vruchtbaarder “om te spreken over een land vol dwalers en verdwaalden”: “Veel Nederlanders voelen zich schapen zonder herder. Er is dus veel te oogsten.”

“Veel Nederlanders voelen zich schapen zonder herder. Er is dus veel te oogsten”
- Erik Borgman

Veel mensen “weten niet hoe goed te leven. Zij vinden het heden verwarrend en de toekomst onzeker. Daardoor twijfelen ze aan de zin en betekenis van hun bestaaan, steekt in de publieke ruimte en op sociale media geregeld ontwrichtend geweld de kop op en neemt de psychische nood toe”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In antwoord op de nood in de samenleving pleit Borgman voor een “doordachte vorm van wat de Kerk ‘nieuwe evangelisatie’ noemt”, want: “God laat ons niet in de steek, dus de vraag is welke missionaire weg Hij ons wijst. Zouden we niet eindelijk deze vraag werkelijk centraal moeten stellen? Collectief? De paus reikte ons er met het wereldwijde synodale proces al een vorm voor aan.”

Gratis kennismaken met KN?

Lees Erik Borgmans artikel ‘Waarop wachten wij nog? Drie urgente taken die de Nederlandse Kerk nu kan oppakken’ in Katholiek Nieuwsblad nr. 45. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!