fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Ad Limina

‘Gewone pelgrims’ uit België hebben vandaag hun buitengewone gesprek in Rome

Anton de Wit 24 november 2022
image
De Belgische bisschoppen bij hun eucharistieviering in de Santa Maria Maggiore op 23 november. Foto: Hendro Munsterman - ND

Net als de Duitsers vorige week, hebben de Belgische bisschoppen vandaag een extra gesprek met de hoofden van verschillende Vaticaanse dicasteries. Twee dingen zijn nog onduidelijk: zal de paus erbij zijn? En, belangrijker nog: waar gaat het eigenlijk over?

“We staan hier als gewone pelgrims om op voorspraak van Maria ons gebed tot God te richten, voor onze bisdommen in België, voor onze zending, onze opdracht, onze kracht en onze zwakte als bisschoppen. Gebeden ook voor onze priesters, onze diakens en pastorale medewerkers; allen met wie wij het samen proberen waar te maken.”

Dat zei de Antwerpse bisschop Johan Bonny in zijn homilie gisteren in de fameuze Santa Maria Maggiore-basiliek in Rome. Sinds maandag zijn de Belgische bisschoppen in Rome voor hun ad limina-bezoek.

Lessen van Maria

Volgens woordvoerder van de Belgische bisschoppen Geert De Kerpel, die op Kerknet een blog bijhoudt over het bezoek, wees bisschop Bonny er in zijn homilie op hoe Maria christenen drie dingen kan leren: “Fiat, stabat en magnificat. Fiat (Mij geschiedde naar Uw woord):  Maria leert ja te zeggen tegen God, op de vraag die Hij ons stelt. Tegen elke taak die God ons wil toevertrouwen, ondanks onze kleinheid en zwakten. En om het ja van onze roeping en onze wijding niet alleen te herhalen, maar ook te verdiepen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Stabat: Maria kan ons leren aan de voet van het kruis staande te blijven. Niet zozeer bij ons persoonlijke kruis, dat er natuurlijk ook is, maar vooral staande te blijven bij het kruis van Christus. Daar waar Hij in onze wereld lijdt, afgewezen en verworpen wordt. Ook daar waar de Kerk niet voldoet aan wat haar stichter van haar verlangt. Magnificat: Maria leert ons altijd te zingen. De glorie van God. De eeuwige God die zijn Volk en zijn beloften trouw blijft en die ons binnenleidt in zijn Rijk.”

Buitengewoon programmaonderdeel

De Belgische bisschoppen hebben inmiddels al de nodige werkbezoeken afgelegd bij de Vaticaanse dicasteries. Over de inhoud van de bezoeken is nog niets naar buiten gebracht; pas vrijdag na de ontmoeting met paus Franciscus staat een persconferentie gepland.

image
Foto: Hendro Munsterman - ND

Vandaag zullen de Belgische bisschoppen hun extra ontmoeting hebben met de prefecten van verschillende dicasteries en (mogelijk) de paus, zo meldt ND-correspondent Hendro Munsterman vanuit Rome. Dit is een buitengewoon programmaonderdeel, dat de Nederlanders eerder deze maand niet hadden.

 Onderwerp (officieel) onbekend

“In tegenstelling tot de Duitsers hebben de Belgen geen onderwerp te horen gekregen waar deze ontmoeting over zal gaan”, schrijft Munsterman op Facebook. Bij de Duitsers ging het over hun synodale hervormingsproces. “Alom wordt verondersteld dat bij de Belgen de door de Vlaamse bisschoppen gepubliceerde ‘zegenliturgie’ voor homostellen de aanleiding is, maar dat is dus niet officieel vanuit het Vaticaan aangekondigd.”

Ook is nog niet duidelijk of paus Franciscus aanwezig zal zijn. Bij de Duitsers was zijn aanwezigheid wel aangekondigd maar liet hij op het laatst verstek gaan; bij de Belgen was het bij voorbaat in het midden gelaten of de paus aanwezig zou zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.