fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Ad Limina

Kardinaal Eijk vraagt paus om ‘genderencycliek’; bisschoppen krijgen lof voor misbruikaanpak

KN Redactie 10 november 2022
image
Eucharistieviering van de Nederlandse bisschoppen in de Santa Maria Maggiore in Rome op 9 november. Foto: Ramon Mangold

Kardinaal Wim Eijk heeft tijdens ontmoetingen met Vaticaanse verantwoordelijken gevraagd om een pauselijke encycliek die waarschuwt voor de ‘gendertheorie’. Ook kregen de Nederlandse bisschoppen volgens hem lof voor hun aanpak van seksueel misbruik van minderjarigen.

“Ik heb gevraagd of het niet goed zou zijn als de paus een encycliek zou uitbrengen over het genderdenken”, zei kardinaal Eijk woensdagavond tijdens een persconferentie halverwege het ad limina-bezoek van de Nederlandse bisschoppen dat deze week plaats vindt.

Officieel verzoek

“‘De gendertheorie wordt gepusht in allerlei organisaties en wij als Kerk hebben daar niet zoveel over gezegd”, vindt Eijk. Er is volgens de kardinaal behoefte aan een encycliek, een belangrijk pauselijk document waarin de leer van de katholieke Kerk wordt uitgelegd en indien nodig uitgediept of verder ontwikkeld.

> Lees hier het hele artikel over de persconferentie op ND.nl

Het verzoek aan de paus is officieel neergelegd bij kardinaal Kevin Farell, prefect van het dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, tijdens een van de werkbezoeken die de Nederlandse bisschoppen aan de instellingen van de Romeinse curie.

Misbruik

Dat waren, zo zegt kardinaal Eijk in een video op Katholiekleven.nl, tot nu toe “vruchtbare gesprekken”. Zo was er bij de Vaticaanse commissie voor de bescherming van minderjarigen lof voor de wijze waarop de Nederlandse bisschoppen in nauwe samenwerking met de Konferentie van Nederlandse Religieuzen (KNR) het dossier van seksueel misbruik hadden aangepakt.

“Degene die de vergadering voorzat namens die commissie sprak met veel waardering over wat er d oor de Nederlandse bisschoppenconferentie is gedaan. Hij vond het zelfs een voorbeeld voor andere bisschoppenconferenties”, aldus Eijk.