fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Advent

Bisschop Smeets: ‘Het is een Advent waarin ik Christus écht verwacht’

Luuk van den Einden 9 december 2021
image
Bisschop Harrie Smeets: "Ik ben dankbaar voor de mensen die voor mij bidden en de artsen die me helpen.” Deze foto is gemaakt tijdens zijn bezoek aan Lourdes in september. Foto: Bisdom Roermond

Voor de ongeneeslijk zieke bisschop Harrie Smeets is deze Advent extra bijzonder. “Voor mij is het een verwachting van Christus die verder gaat dan bij een normale adventsperiode.”

Bisschop Harrie Smeets gaat in een interviewfilmpje voor Katholiekleven in op wat deze Advent voor hem betekent. De Roermondse bisschop, die een half jaar geleden gediagnosticeerd werd met een ongeneeslijke hersentumor, geeft aan dat deze adventsperiode een diepere betekenis heeft voor hem.

Verwachting van Christus

“Advent is de verwachting van Christus met Kerstmis”, zegt hij. “Voor mij is het een bijzondere Advent. Ik weet niet hoe lang ik nog heb, maar ik weet wel dat ik er rekening mee moet houden dat er op enig moment, misschien ook niet op een al te lange termijn, een ogenblik komt dat ik dit leven vaarwel moet zeggen.”

“Dus voor mij is het een Advent, een verwachting van Christus, die verder gaat dan normaal. Het is een Advent waarin ik Christus écht verwacht, zoals het op het einde van het aardse leven zal zijn”, vervolgt de Limburgse bisschop.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hoe dat zal zijn en hoe lang het zal duren, dat weet hij niet. “Ik hoop dat ik nog wat tijd mag hebben, maar als die adventsperiode voorbij is, en dat bepaal ik niet, dan zal die ontmoeting met Christus er zijn.”

“Ik vertrouw erop dat dat goed zal zijn. Ik ben er niet bang voor: we gaan het zien”, lacht bisschop Smeets.

Stippen op de horizon

Bisschop Smeets deelt ook iets over zijn toestand, die aanzienlijk is verbeterd ten opzichte van enkele maanden geleden. Destijds was hij aan een rolstoel gebonden, maar nu heeft hij wat meer bewegingsvrijheid. “De laatste drie maanden gaat het eigenlijk stukken beter met mij”, zegt hij. “Door een aantal chemokuren kan ik veel beter uit de voeten. Ik ben dankbaar voor de mensen die voor mij bidden en de artsen die me helpen.”

De bisschop leeft toe naar stippen die hij op de horizon zet. Zijn reis naar bedevaartsoord Lourdes in september was er zo een. “Wat mij betreft is de volgende dat ik Kerstmis mag meemaken, bij voorkeur in mijn eigen kathedraal”, vertelt hij. “Als ik die stip haal, dan zal ik het familiefeest de dag erop ook nog wel halen.”

Bekijk hier het interview met bisschop Harrie Smeets:

Bron: Katholiekleven