Het voortgaande geweld en een nieuwe golf interne vluchtelingen houden de Grieks-katholieke aartsbisschop van Kiev meer dan bezig. Toch verliest hij de Advent niet uit het oog: hij wil zijn landgenoten hoop geven met het oog op Kerstmis. Dat zullen de Oekraïners vieren “in de kou en het duister maar met hemelse vreugde”.
Grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek is hoofd van de met Rome geünieerde Oekraïense Grieks-katholieke Kerk. In een interview met Vatican News vertelt hij onder meer over de Oekraïense traditie om kerstliederen te zingen voor je buren, “in het bijzonder voor de meest behoeftigen, om vreugde en goede wensen te delen”.
Hij krijgt vaak de vraag of dat gezien de huidige situatie in het land eigenlijk wel kan. Zijn antwoord is een helder “ja”, waar hij aan toevoegt: “En ja, Kerstmis zal komen. Wij hebben het recht de kerstvreugde te vieren die niet uit seculier vermaak voortkomt, maar uit de hemel, omdat de Vredevorst geboren zal worden.”
De kerstliederen zullen ook aan het front klinken, zegt Sjevtsjoek in het interview. Het doet hem denken aan de Sovjettijd, toen men kerstliederen zong om tegen het atheïstische regime te protesteren. “Mensen zongen om hun angsten en verdriet te overwinnen.” Kerstliederen zijn een uiting van geloof en “een gezongen catechese over Jezus’ geboorte. Velen bereiden zich dus voor om naar onze soldaten aan de grens te gaan en met hen te zingen.”
Ook in de schuilkelders en weeshuizen in het land zal gezongen worden, vervolgt Sjevtsjoek. “Wij zullen Kerstmis in de kou en het donker vieren. Dat zal ons aan den lijve het verhaal van de Heilige Familie doen ervaren, die ook in de kou en het donker zat, maar met hemelse vreugde.”
De aartsbisschop wijst erop dat het Oekraïense leger weliswaar veel terrein heeft teruggewonnen, maar dat dat niet wil zeggen dat alles weer veilig is: Russische raketten kunnen overal inslaan. “Er is geen veilige plek in Oekraïne.”
De meest urgente zorg is momenteel echter het koude weer in combinatie met de beperkte beschikbaarheid van elektriciteit, die op rantsoen is en bovendien soms uitvalt. De kou heeft geleid “tot een vijfde golf intern ontheemde mensen” in met name het oostelijk deel van Centraal-Oekraïne.
Zijn Kerk probeert waar mogelijk mensen te voorzien van warme maaltijden. “Als Kerk kunnen we niet verwachten iedereen te kunnen voeden, maar we proberen zoveel mogelijk mensen te ontvangen. Het is ons pastoraal dienstwerk.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.