fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Advent

Paus en bisschoppen over de Advent: ‘Verder kijken dan corona’

Susanne Kurstjens 29 november 2021
image
Foto: CNS Photo - Lisa Johnston, St Louis Review

Bij het begin van de Advent riep paus Franciscus op ‘niet gebukt te gaan onder de lasten van het leven’. Ook Nederlandse bisschoppen kwamen met een adventsboodschap.

Paus Franciscus: ‘Wees waakzaam en bid’

Ondanks alle moeilijkheden van vandaag de dag, mogen wij in deze periode met vreugde wachten op Jezus’ komst, zei paus Franciscus tijdens het angelusgebed op de eerste zondag van de Advent. Maar hij waarschuwde ook om waakzaam te zijn niet “gebukt te gaan onder de lasten van het leven”.

De paus nodigde uit om in de Advent na te denken over een aantal vragen. “Waar ga ik onder gebukt? Wat zijn de middelmatigheden die mij verlammen, wat zijn de ondeugden die mij tegen de grond drukken en mij beletten mijn hoofd op te heffen? En wat betreft de lasten die op andermans schouders rusten, ben ik daar attent op of onverschillig voor?”

Het geheim van waakzaamheid is gebed, zei de paus. “Het gebed houdt de lamp van het hart brandend (…), omdat het ons terugbrengt naar God, naar het middelpunt der dingen. Het gebed wekt de ziel uit haar slaap en richt haar op wat belangrijk is.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Mgr. Hendriks: ‘Een houvast bij pandemieën’

In zijn preek op de eerste zondag van de Advent verwees ook mgr. Hendriks, de bisschop van Haarlem-Amsterdam, naar deze tijd vol spanning en zorgen vanwege de coronacrisis. Hij nodigde de gelovigen uit om verder te kijken dan corona, naar een ander “eindstation”: “Ons uitzicht en ons perspectief is een leven zonder ziekte, zonder dood, dat is een goede, liefdevolle God en Vader die daar op ons wacht.”

“Dat kan ons nu al helpen om de vrede en vreugde te bewaren in de pandemie”, voegde hij toe. “Als je kunt vertrouwen, en je kunt toevertrouwen aan die Ene die ons het leven heeft gegeven en die ook onze toekomst is dan heb je bij stormen en pandemieën een houvast, een baken; dat is Advent, want Advent maakt dat je altijd verder kijkt dan het hier en nu, Advent is uitzien naar de komst van die Heer.”

Mgr. Smeets: ‘Christus’ koninkrijk in ons toelaten’

De bisschop van Roermond, mgr. Smeets, schreef vorige week op het hoogfeest van Christus Koning al een adventsboodschap voor de parochies in zijn bisdom. Daarin verwees hij nadrukkelijk naar de opdracht om ruimte te maken voor Christus in de komende periode:

“Het is aan ons om Zijn koninkrijk in ons toe te laten en het te laten groeien; om Hem in ons leven Christyraj – Christus Koning – te laten zijn, omdat deze koning op een andere manier naar ons omziet dan vele aardse koningen. In deze geest mogen wij de Advent gaan beleven als tijd van verwachting van Christus, de koning die komt.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Nederlandse bisschoppen: ‘Kerstmis te belangrijk om niet te vieren’

Vier Kerstmis, ondanks de coronamaatregelen. Die uitnodiging doen de Nederlandse bisschoppen gezamenlijk bij de lancering van de website vierkerstmis.nl. Daarop zijn links en downloads te vinden die helpen om Kerstmis thuis te kunnen vieren.

De bisschoppen moedigen iedereen aan om bij een kerstviering in de parochie aanwezig te zijn. “Is er geen plek, vier dan Kerstmis thuis, via de livestream van uw parochie, of voor de televisie bij KRO-NCRV op NPO 2. Kerstmis is te belangrijk om niet te vieren.”