<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Afrikaanse bisschoppen zien vertrekkende jongeren in de handen van ‘slavendrijvers’ vallen

Ngala Killian Chimtom 11 augustus 2022
image
Afrikaanse jonge mensen zijn bereid om grote gevaren te trotseren op zoek naar een beter bestaan. De Afrikaanse bisschoppen zien hen met pijn in het hart vertrekken. Foto: CNS - Ismail Zitouny, Reuters

Op zoek naar een betere toekomst worden jonge Afrikanen het slachtoffer van mensenhandel en moderne slavernij. De Afrikaanse bisschoppen, die de jongeren het liefst een toekomst in eigen land gunnen, luiden de noodklok over dit probleem.

Jongeren schieten door het chaotische verkeer van Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. Met hun identiteitspapieren en onderwijsdiploma’s in de hand lopen ze kantoren in en uit, op zoek naar werk. Gefrustreerd door de grote jeugdwerkloosheid kijken velen naar een toekomst buiten de landsgrenzen.

Jannet

Twee jaar geleden waagde ook Jannet die stap. Een recruiter beloofde haar een goedbetaalde baan in Koeweit. Haar familie ging akkoord om zich bij de recruiter in de schulden te steken om de vliegtickets en andere kosten te betalen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maar de belofte van een goede baan veranderde in een nachtmerrie bij aankomst. Een lid van het netwerk van de recruiter nam haar paspoort, telefoon en andere persoonlijke documenten in beslag en nam haar mee naar het huis van een rijke familie, waar Jannet lange uren moest werken met weinig eten.

“Ik moest om 5 uur ’s morgens opstaan en mocht pas om 1 uur ’s nachts naar bed, soms zonder eten”, vertelt ze aan Catholic News Service. Meer dan twee jaar lang zwoegde Jannet voor die familie en sliep ze op de keukenvloer. Ze zegt dat ze voor haar behoefte gedwongen werd om de kattenbak te gebruiken. “De katten waren de enige familie die ik daar had”, zegt ze.

Jeugdwerkloosheid

Jannets verhaal is niet uniek. Beatrice Titanji, vicevoorzitter van het Kameroense Traumacentrum voor Slachtoffers van Mensenhandel, zegt dat er in de Golfstaten heuse moderne ‘slavenmarkten’ te vinden zijn “met kraampjes als op een markt, waar mensen worden gekocht en verkocht voor huishoudelijk werk”, zegt ze. “Onze kinderen worden verhandeld zoals dat tweehonderd jaar geleden gebeurde.”

Jeugdwerkloosheid is een fors probleem in Afrika. In landen als Zuid-Afrika en Djibouti heeft meer dan de helft van de jongeren geen baan. 51 procent van de jonge vrouwen en 43 procent van de jonge mannen in geheel Afrika is werkloos. Sommigen zijn bereid de gevaren van illegale migratie te trotseren om een baan in het buitenland te vinden, zoals de vijf jaar geleden afgestudeerde scheikundige George Atanga: “Of ik nu een visum krijg of niet, ik moet dit land verlaten.”

Misbruik en uitbuiting

De situatie heeft de aandacht getrokken van de leden van het Symposium van Bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar (SECAM). Vertegenwoordigers van de bisschoppenconferenties van Afrikaanse landen waren twee weken geleden bijeen in de Ghanese hoofdstad Accra, waar zij zich bogen over de oorzaken en risico’s van (illegale) migratie en de hulp die de Kerk daarin kan bieden.

“Wij moedigen onze jongeren aan de hoop niet te verliezen en vast te houden aan God door een leven van heiligheid.”
- Symposium van Bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar

De Afrikaanse bisschoppen stelden een verklaring op, waarin ze schrijven dat migratie “misbruik en uitbuiting” tot gevolg kan hebben. “Wij willen uiting geven aan onze pijn bij het zien van onze jongeren die onze landen verlaten, wetende dat zij zullen lijden en mogelijk hun leven verliezen, en wij betreuren ons onvermogen om hen ervan te weerhouden te vertrekken”, aldus de bisschoppen.

Legaal en voorbereid

De bisschoppen, geleid door kandidaat-kardinaal Richard Kuuia Baawobr, dringen er bij jongeren die willen migreren op aan “dit te doen op een manier die administratief aanvaardbaar is en met volledige kennis van de uitdagingen die hen te wachten staan”. Oftewel: probeer legaal te migreren en weet wat je te wachten staat.

“Wij moedigen onze jongeren aan de hoop niet te verliezen en vast te houden aan God door een leven van heiligheid”, vervolgen de bisschoppen, die regeringen oproepen om door het scheppen van werkgelegenheid, veiligheid en rechtvaardigheid de noodzaak tot migratie te verminderen. Bij doorreis- en bestemmingslanden dringen ze erop aan om “de rechten en de menselijke waardigheid van migranten te eerbiedigen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook dagen de Afrikaanse bisschoppen christelijke gemeenschappen uit om “een actieve pastorale zorg voor migratie te ontwikkelen”, die inhoudt dat migranten moeten worden verwelkomd, beschermd en in de samenleving geïntegreerd.

Jannets terugkeer

Jannet slaagde er uiteindelijk in om ziek en met lege handen terug te keren naar Kameroen. Toen ze ziek werd, gooiden haar slavendrijvers haar op straat. Zwervend over straat kwam ze uit bij de ambassade van de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar men haar naar het ziekenhuis bracht en haar hielp om terug naar huis te vliegen.

Ondanks verhalen als dat van Jannet, zeggen jongeren in Kameroen dat ze het risico blijven nemen om te vertrekken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.