<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Bisschoppen Centraal-Afrikaanse Republiek waarschuwen voor ‘stuiptrekkingen’ van oorlog in Oekraïne

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 juli 2022
image
Vluchtelingen uit de CAR die op 7 januari 2021 bij de grens van Kameroen wachten om het land binnengelaten te worden. Foto: CNS - Joel Kouam, Reuters

De oorlog in Oekraïne verstoort het vredesproces in de Centraal-Afrikaanse Republiek, zeggen de bisschoppen van het land in een verklaring.

Ze wijzen op voedsel- en brandstoftekorten evenals op de betrokkenheid van Russische strijdkrachten in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en buurland Rwanda.

“Getekend door onze eigen ervaringen met militair-politieke onrust, beschouwen we de oorlog in Oekraïne als onacceptabel. We roepen de twee partijen in conflict, evenals hun bondgenoten, op om de gevechten onmiddellijk te stoppen en de weg van dialoog te zoeken voor een effectieve vrede”, zeiden de bisschoppen in een tien pagina’s tellend bericht dat ze publiceerden na hun plenaire vergadering van 20 tot 27 juni.

Aanhoudend conflict

Sinds de staatsgreep in 2013 door een coalitie van voornamelijk moslimgroeperingen is de situatie erg onstabiel in het land. Met name christelijke strijders vormden als reactie op de staatsgreep rebellengroepen. Burgers waren het slachtoffer van bruut geweld, moord, plundering en brandstichting.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Door het aanhoudende conflict is volgens een VN-rapport van 29 juni de helft van de bevolking ondervoed en hebben veel mensen geen toegang tot drinkwater. Ongeveer een kwart van de bevolking is op de vlucht geslagen.

Ook al is er volgens de bisschoppen een “aanzienlijke vooruitgang” geboekt in de richting van een terugkeer naar vrede, toch blijft een groot deel van het land “in de greep van woedende gewapende groepen die de bevolking mishandelden”.

Stuiptrekkingen

De bisschoppen vrezen dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne de situatie in de CAR zullen verslechteren. Het land is economisch niet zelfvoorzienend en zal volgens hen last krijgen van “stuiptrekkingen” door de oorlog in Oekraïne.

Zo is de CAR sterk afhankelijk van Oekraïne en Rusland voor de voorraden van tarwe, gerst, maïs, bakolie en kunstmest. Nu er tekorten dreigen te ontstaan, wordt er gevreesd voor hongersnood. Ook vrezen de bisschoppen voor een verlamming van het sociaal-economisch leven omdat er brandstoftekorten zijn. Daarbij drijft dit de prijzen voor levensmiddelen en basisbehoeften alleen nog maar verder op.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geopolitiek gezien wordt de situatie in het land ook lastiger. Rusland heeft militaire troepen in buurland Rwanda en strijdkrachten in de CAR om het nationale grondgebied te “heroveren en te pacificeren”. Dit brengt de CAR in een “delicate positie op het niveau van internationale diplomatie”, zeggen de bisschoppen in hun verklaring.

‘Geen enkel volk toewensen’

De bisschoppen dringen er bij hun regering op aan te blijven zoeken naar oplossingen om het lijden te verlichten. Hierbij kunnen ze geholpen worden door het onderscheidingsvermogen en de getuigenis van christenen.

“Oorlog betekent menselijke en materiële vernietiging, misbruik en verkrachting, de schending van mensenrechten, eigendom en gebedshuizen en de instrumentalisering van religieuze overtuigingen – als je dit hebt meegemaakt, kan je geen enkel volk zo’n verschrikking toewensen”, aldus de bisschoppen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.