fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Bisschoppen veroordelen geweld en gebrek aan hoop in Mozambique

Emma Koevoets 21 april 2021
image
Mozambikaanse vrouwen rusten in een centrum voor ontheemden nadat ze zijn gevlucht voor een aanslag. Foto: CNS Photo - Emidio Jozine, Reuters

In Mozambique uiten bisschoppen hun bezorgdheid over het aanhoudende geweld in het land en de toenemende onzekerheid tijdens de pandemie. Ze veroordelen het geweld in Palma, in de provincie Cabo Delgado.

Militanten vielen de stad op 24 maart binnen en vernietigden winkels, banken en overheidsgebouwen. Konvooien die probeerden de stad te ontvluchten, werden ook aangevallen. Lokale functionarissen meldden dat er tientallen mensen om het leven kwamen en minstens 11.000 inwoners vluchtten als gevolg van de aanval. Op 5 april herwon het leger de controle.

Geweldsgolf

In de provincie is het al sinds 2017 niet meer veilig. Het Internationale Comité van het Rode Kruis uitte eind maart al haar bezorgdheid over een nieuwe geweldsgolf.

De Verenigde Naties gaven aan dat het mogelijk is dat in juni een miljoen mensen ontheemd zullen zijn door al het geweld, natuurrampen en verwoestingen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In een verklaring van 16 april, verkregen door Kerk in Nood, betreuren en veroordelen de Mozambikaanse bisschoppen alle barbaarse daden: “Weerloze mensen worden gedood, gewond en misbruikt. Ze zien hoe hun bezittingen geplunderd, de privacy van hun huizen geschonden, hun huizen verwoest en de lijken van hun familieleden ontheiligd worden.”

Geen toekomstperspectief

Tijdens hun plenaire vergadering bespraken de bisschoppen het geweld in Palma. Ze geloven “dat er belangen zijn van verschillende aard en oorsprong, namelijk van bepaalde groepen om de natie en zijn rijkdommen te grijpen”. Sommige media meldden dat de opstandelingen banden hebben met Islamitische Staat, schrijft CNS.

Een groot deel van de verdeeldheid in het land schreven de bisschoppen toe aan slechte omstandigheden voor jongeren in Mozambique. “Voor de meesten van hen zijn er geen mogelijkheden om een ​​waardig leven op te bouwen”, aldus de bisschoppen.

Jongeren hebben geen kiesrecht meer, er is weinig toekomstperspectief en niet genoeg werk. De bisschoppen erkennen dat het gebrek aan hoop sommige jonge mensen motiveert zich bij opstandelingen aan te sluiten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Inspanning voor hulpelozen

De bisschoppen maakten duidelijk dat geweld nooit te rechtvaardigen is. Ze uitten hun solidariteit met de zwaksten en met jonge mensen die hunkeren naar een waardig leven. Ze betreuren de onzekerheid in Mozambique en ook de schaarste aan voedsel voor de bevolking in tijden van een pandemie.

De bisschoppen beloofden zich in te spannen voor hulpeloze mensen en ontheemden en hen te voorzien van een luisterend oor en troost. Ze riepen de internationale en nationale organisaties op hetzelfde te doen en samen te werken aan vrede.

Bronnen: CNA en CNS