fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Bloedbad in Nigeria: zeker 50 doden bij aanval op kerk op Pinksterzondag

Anton de Wit 6 juni 2022
image
Archiefbeeld: een Nigeriaanse priester bidt bij een crucifix - niet bij de kerk waar met Pinksteren een bloedige aanslag plaatsvond. Aanslagen, priesterontvoeringen en lynchpartijen zijn in het Afrikaanse land aan de orde van de dag. Foto: CNS - Temilade Adelaja, Reuters

Een nieuw, tragisch dieptepunt in het oplaaiende antichristelijke geweld in Nigeria: bij een aanval op een kerk tijdens de viering van Pinksteren zijn zeker vijftig doden gevallen, onder wie ook vele kinderen.

Op sociale media gaan gruwelijke beelden rond van de Sint-Franciscus-Xaveriuskerk in Owo, in het zuidwesten van Nigeria, vlak na de schietpartij. Onbekende schutters richtten er een waar bloedbad aan tijdens de viering van het hoogfeest van Pinksteren.

‘Laaghartige aanval’

Voor katholieken is Pinksteren het ‘geboortefeest van de Kerk’, dus het was er druk. In nabijgelegen ziekenhuizen werden volgens persbureau Reuters ten minste vijftig lichamen binnengebracht, al is het officiële dodental nog niet bevestigd. Ook werden er vele tientallen gewonden binnengebracht; artsen riepen via sociale media op om bloed te doneren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Onder de doden ook vele kinderen, zo meldde de gouverneur van de regio, Arakunrin Akeredolu. Hij sprak van “een laaghartige, satanische aanval” op “vredelievende mensen”.

Berichten over ontvoeringen tegengesproken

Volgens eerste berichten zouden de aanvallers ook de priester en diverse gelovigen ontvoerd hebben, maar dit werd tegengesproken door het plaatselijke bisdom Ondo. “Alle priesters in de parochie zijn veilig en geen van hen is ontvoerd”, aldus het bisdom in een persverklaring.

Bisschop Jude Ayodeji Arogundade roept katholieken op om “kalm te blijven, zich aan de wet te houden en te bidden voor vrede en een terugkeer van de normaliteit in onze gemeenschap, onze staat en ons land”.

Paus bidt voor de slachtoffers

Ook paus Franciscus heeft zijn solidariteit en medeleven betuigd. De paus “bidt voor de slachtoffers en voor het land, dat pijnlijk wordt aangevallen op een moment van feestvieren, en hij vertrouwt iedereen toe aan de Heer, opdat God zijn Geest zendt om hen te troosten”, aldus Matteo Bruni, woordvoerder van het Vaticaan, op Pinksterzondag.

Nigeria gaat gebukt onder een golf van antichristelijk geweld; priesterontvoeringen, lynchpartijen en terreuraanslagen door islamisten zijn er aan de orde van de dag.