fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Burkina Faso: ontvoerde religieuze na vijf maanden weer vrij

Peter Doorakkers 1 september 2022
image
Zuster Suellen Tennyson op een ongedateerde foto, met twee van haar medezusters bij de gezondheidspost van haar parochie in Burkina Faso. Foto: CNS - Courtesy Marianites of the Holy Cross

De 83-jarige Amerikaanse religieuze Suellen Tennyson is weer vrij. Ze werd bijna vijf maanden geleden ontvoerd uit het klooster in Burkina Faso waar ze werkzaam was.

Haar congregatie, de zusters Marianieten van het Heilig Kruis, maakte dinsdag bekend dat de zuster maandag levend is teruggevonden, meldt persbureau CNS.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tennyson bevindt zich inmiddels in Latijns-Amerika en “zal uiteindelijk terugkeren naar de Verenigde Staten”, zei algemeen overste Ann Lacour, die met Tennyson belde.

“Ze is veilig”, aldus Lacour. “Ze is totaal uitgeput. Ik vertelde haar hoeveel de mensen van haar houden en dat ze zich nergens zorgen over hoeft te maken. Ik zei: ‘Je leeft en je bent veilig. Dat is alles wat ertoe doet.”

Overval op klooster

Tennyson werd in april ontvoerd toen een groep van ten minste tien gewapende mannen haar klooster in de stad Yalgo midden in de nacht overviel. Ze plunderden het gebouw en ontvoerden de Amerikaanse religieuze, die zelfs de kans niet kreeg haar bloeddrukmedicatie en bril mee te nemen.

Nog altijd is veel onduidelijk rond de overval. Zo werden twee andere zusters en twee jonge vrouwen die in het klooster verbleven, ongemoeid gelaten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook is de achtergrond van de overvallers nog altijd niet helder. Yalgo ligt in het noorden van Burkina Faso, vlakbij een streek waar het overheidsgezag tanend is en veel gewapende groepen actief zijn.

Actief in parochie

Na de ontvoering contacteerden de zusters onder meer het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken, dat volgens hen “hoge prioriteit” aan de zaak gaf. Ook het Vaticaanse Staatssecretariaat en diplomaten van de Heilige Stoel waren op de hoogte.

Zuster Tennyson werkte vanuit haar klooster in een parochie. Daar ondersteunde ze onder meer de mensen die werkten in een gezondheidskliniek van de parochie.