<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Congolese bisschop: Doorbreek de ‘keten van bloedbaden’

Catholic News Service 19 januari 2021
image
Een slachtoffer van het etnisch geweld in Congo in een ziekenhuis in de stad Bunia. foto: CNS Photo - Olivia Acland, Reuters

Een Congolese bisschop heeft aangedrongen op internationale actie om de moordpartijen in zijn bisdom te stoppen. Hij beschuldigt de nationale regering en media van onverschilligheid voor het huidige lijden.

“Alleen al vorig jaar werden hier minstens duizend mensen gedood. Dit is al tien jaar aan de gang. De situatie is verworden tot een keten van bloedbaden”, zo zei bisschop Melchisedech Sikuli Paluku van het bisdom Butembo-Beni dat is gelegen in de regio Noord-Kivu in Congo.

‘We voelen ons verlaten’

“Ik doe een beroep op de internationale gemeenschap om de noodkreet van mijn land te horen en de arme mensen te helpen. Omdat we dit kruis al zo lang moeten dragen, voelen we ons verlaten.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De bisschop deed de oproep in een video die op 14 januari werd verspreid door de Duitse afdeling van de hulporganisatie Kerk in Nood. Diezelfde dag begon een delegatie van Congolese en buitenlandse bisschoppen een zesdaags bezoek aan de regio. De bisschoppen zullen volgens lokale media Missen houden en bidden voor vrede en gerechtigheid.

Langste humanitaire crisis

In een toelichting zei Kerk in Nood dat de bronnenrijke regio Noord-Kivu werd geplaagd door de zogeheten ‘Allied Democratic Forces’. Deze rebellenbeweging komt uit het naburige Oeganda en is onder leiding van een christelijke bekeerling tot de islam die zich heeft aangesloten bij de Islamitische Staat.

Kerk in Nood voegde eraan toe dat Congolese troepen en troepen van een 18.000 man sterke VN-vredesmissie er steeds niet in waren geslaagd om het “epicentrum van geweld” rond Beni tot bedaren te brengen. Er kan niet voorkomen worden dat de langste humanitaire crisis van Afrika nog steeds wordt gevoed.

De ‘machtskoek’ verdelen

“De media in ons land spreken hier niet of nauwelijks over, terwijl het onze politici alleen maar interesseert hoe ze de machtskoek kunnen delen”, zei bisschop Sikuli Paluku in zijn videoboodschap.

“Het is belangrijk dat we niet alleen bidden, maar ook dingen doen”

“Ondanks alles moeten we hopen dat het beter wordt en dat de staat in de toekomst meer inspanningen levert om deze bloedbaden te stoppen.”

Gedood met kapmessen

In de video waren scènes van recent geweld te zien.

Bij de laatste wreedheden op 13 januari werden door strijders van Allied Democratic Forces in een kamp vijftien vrouwen en kinderen gedood met kapmessen. Ongeveer twee weken eerder, op oudejaarsdag, stierven ten minste 40 anderen bij de aanvallen van militanten nabij Beni.

Solidariteitscampagne

Op 3 januari kondigde bisschop Sikuli Paluku een “solidariteitscampagne” aan om mensen te helpen die door het geweld zijn ontheemd, waaronder inzamelingen voor Caritas.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Sommige parochies zijn al bijna leeg”, vertelde de bisschop begin januari bij een lokale radiozender. “Dit betekent dat we nu meer intern ontheemden hebben dan een maand geleden. Het is belangrijk dat we niet alleen bidden, maar ook dingen doen. Dit zijn onze broeders en zusters, en delen is een vereiste voor elke christen.”

Vredesinspanningen

De katholieke Kerk is al lang betrokken bij vredesinspanningen in Congo, waar ongeveer 5 miljoen mensen hun huis zijn ontvlucht door gevechten in het oosten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.