<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Droogte brengt Oost-Afrika op de rand van hongersnood

Fredrick Nzwili - OSV News 20 april 2022
image
Een vrouw met haar pakezels in het door droogte getroffen Ethiopië. Foto: CNS - Michael Tewelde, World Food Program via Reuters

Oost-Afrika kampt volgens experts met de ergste droogte in veertig jaar tijd. Kerkelijke instanties proberen de grootste nood te lenigen, maar dat lijkt een druppel op de gloeiende plaat.

De oogsten zijn gedecimeerd, waterbronnen zijn opgedroogd en de verzengende hitte heeft de weidegronden van het vee weggevaagd. Dode karkassen van vee of wilde dieren zijn gemeengoed geworden langs de kant van de weg, terwijl kleinschalige boeren en herders lijden onder de verwoesting.

Extreme ontberingen

In april hadden naar schatting bijna 16 miljoen mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië dringend voedselhulp nodig als gevolg van de droogte en leden zij honger, ernstige voedseltekorten en extreme ontberingen.

image
Karkassen van vee in Somalië. Foto: CNS - Miriam Donohoe, Trócaire

“De situatie is zeer slecht”, vertelt bisschop Peter Kihara Kariuki van Marsabit, Kenia. “In de afgelopen drie jaar heeft het niet geregend zoals verwacht, en de mensen zijn afhankelijk van hulp die komt.”

Klimaatverandering

Marsabit is een van de regio’s in Kenia die met ernstige droogte te kampen hebben. Voor deze en andere regio’s leggen deskundigen en wetenschappers een verband tussen de verschuiving in de neerslagpatronen en de klimaatverandering. Tot voor kort was het paasseizoen een natte periode als gevolg van de lange regens van maart tot en met mei, maar dat is nu veranderd.

Bisschop Kariuki vertelt dat zijn volk al sinds half maart op regen aan het wachten is, maar dat er nog geen druppel is gevallen en dat het er niet naar uitziet dat er in de nabije toekomst regen gaat vallen.

image
Een boer in Kenia ruimt een veld op waar hij vergeefs maïs probeerde te verbouwen. Foto: CNS - Baz Ratner, Reuters

“De grond is kaal en zelfs als het regent, zal het water alle bovengrond wegvegen omdat er geen bovenlaag is. Zelfs als het eindelijk komt, zal niemand planten, want het is al te laat. Zelfs bonen kunnen niet rijpen, of wat ze ook verbouwen – kleine tarwe en vingergierst. Er zal niets groeien. Het is een grote uitdaging”, aldus bisschop Kariuki.

Vluchtelingen

In de acht landen in Oost-Afrika – Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Kenia, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan en Oeganda – worden 29 miljoen mensen geconfronteerd met grote voedselonzekerheid, vrezen experts.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In Somalië is dit de ergste droogte sinds 1981, zeggen humanitaire hulpverleners. In het land, een van de zwaarst door de klimaatverandering getroffen landen ter wereld, hebben meer dan 750.000 mensen hun huizen moeten verlaten als gevolg van de droogte en klimaatgerelateerde factoren, waarbij het aantal naar verwachting zal stijgen tot 1,4 miljoen.

Dit aantal komt bovenop de 2,6 miljoen mensen die reeds ontheemd zijn door oorzaken die verband houden met de klimaatverandering en de activiteiten jihadistische terreurbewegingen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.