fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Ethiopische bisschoppen: ‘Het is niet te laat om de oorlog in Tigray te stoppen’

KN Redactie 23 juli 2021
image
Vluchtelingen in de Ethiopische deelstaat Tigray. Er heerst oorlog, hongersnood en watertekort. De Ethiopische bisschoppen riepen vorige week op tot vrede en verzoening. Foto: CNS Photo - Baz Ratner, Reuters

De Ethiopische bisschoppen betuigden onlangs hun medeleven en solidariteit met de mensen die getroffen zijn door de oorlog in de Ethiopische deelstaat Tigray. Inmiddels zou de oorlog duizenden levens hebben gekost en twee miljoen mensen ontheemd hebben gemaakt.

Tijdens een vergadering van de Ethiopische bisschoppenconferentie die eind vorige week plaatsvond, zeiden de bisschoppen dat het niet te laat is om een einde aan het geweld te maken.

“Als herders kunnen we alleen de hoop geven die we hebben, en dat is de hoop die voortkomt uit ons geloof.” De enige weg vooruit is volgens de bisschoppen de weg van verzoening en vrede. Dit betekent onder andere vergeving vragen en vergeving verlenen.

Machtsstrijd

Al jaren is er een machtsstrijd in de Ethiopische deelstaat Tigray gaande. In augustus vorig jaar ontstond ruzie tussen de regering en de politieke partij Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF) over verkiezingen. Op 4 november vielen soldaten uit Tigray het nationale leger aan. De Ethiopische premier Abiy Ahmed opende vervolgens een offensief tegen de rebellen. Sindsdien woedt er een oorlog in het uiterste noorden van Ethiopië.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Er zijn getuigenissen van mensen die zeggen dat er massaslachtingen plaatsvinden, zelfs kinderen worden vermoord. Vrouwen zouden worden verkracht en er wordt geplunderd. Ook zou het leger van buurland Eritrea het Tigray zijn binnengevallen. De Ethiopische regering ontkende alle doden en de aanwezigheid van Eritrese soldaten. Journalisten en hulporganisaties zijn niet welkom.

Humanitaire crisis

De Verenigde Naties zei in november al dat er zich in de regio “een grootschalige humanitaire crisis voltrekt”. In januari bezocht VN-commissaris voor vluchtelingen – Filippo Grandi – Tigray. Hij verklaarde nadien dat de situatie in Tigray “heel ernstig en heel urgent” is.

Niet alleen de gewapende conflicten en etnisch geweld teisteren de regio. De katholieke liefdadigheidsorganisatie Trócaire bracht in juni een rapport uit dat door droogte een ernstig watertekort is, ook in Tigray. In juni van dit jaar verklaarde de Verenigde Naties dat delen van Tigray door de oorlog te kampen hadden met hongersnood en dat meer dan 400.000 mensen moeite hadden om voedsel te vinden. De VN-Veiligheidsraad waarschuwde begin juli dat maar liefst 33.000 kinderen ernstig ondervoed waren.

De bisschoppen zeiden te bidden voor vrede en de bescherming van alle mensen in deze humanitaire crisis.

‘Hun angst is onze angst’

Tijdens een vierdaagse bijeenkomst zeiden de bisschoppen dat het lijden dat de mensen moeten doorstaan “ons hart bedroefd maakt”.

“We identificeren ons met hen: hun angst is onze angst. Ons medeleven moet worden uitgedrukt in concrete solidariteit”, aldus de bisschoppen.

Ze riepen ook de autoriteiten in de regio op om volledige toegang te verlenen tot humanitaire hulp die de verschillende hulporganisaties proberen te bieden.

“We willen allemaal een land zien waar alle Ethiopiërs elkaar omhelzen als broeders en zusters.” Oorlog vernietigt levens en eigendommen. De enige keuze die gemaakt moet worden is vrede en verzoening.

Bronnen: Catholic News Service en NOS

https://www.kn.nl/donaties/