fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Ethiopische kardinaal verwelkomt wapenstilstand in Tigray

Catholic News Service 29 maart 2022
image
Een medicijnenlevering van het Rode Kruis in Mekele, in de regio Tigray. De Ethiopische kerk verwelkomd de wapenstilstand die de regering 24 maart aankondigde om hulp aan de bevolking te kunnen geven. Foto: CNS Photo – Internationale Rode Kruis, via Reuters

De Ethiopische regering kondigde op 24 maart een onmiddellijke en onbepaalde wapenstilstand aan om miljoenen mensen in de door oorlog getroffen regio Tigray te kunnen bereiken. Het is met open armen ontvangen door de Kerk aldaar.

“De Kerk verwelkomt de aankondiging van een wapenstilstand door de regering in de hoop dat het de onschuldige mensen die door de oorlog zijn getroffen zal helpen”, reageerde de Ethiopische kardinaal Berhaneyesus Souraphiel van Addis Abeba. Hij sprak met journalisten op 24 maart tijdens een bijeenkomst van de Social and Development Commission van de katholieke Kerk in Ethiopië.

De regering drong er bij het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF) op aan om af te zien van elke vorm van verdere agressie. Als reactie hierop zeiden de militaire leiders van de strijdende partijen dat ze het aanbod voor een wapenstilstand hadden aanvaard, als het de miljoenen mensen in hun regio in dringende nood zou kunnen bereiken.

Voedseltekorten

De oorlog in Tigray – een semi-autonome regio in het noorden van Ethiopië – brak in november 2020 uit na maanden van spanningen tussen de regering en regionale leiders. Binnen zestien maanden heeft het conflict duizenden mensen het leven gekost en miljoenen mensen uit hun huizen verdreven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ondanks dat miljoenen mensen aan de honger dreigden te sterven, kwam volgens functionarissen van het bisdom Adigrat sinds half december geen enkele noodhulp de regio binnen. In januari meldde het Wereldvoedselprogramma dat bijna veertig procent van de mensen in Tigray last had van extreme voedseltekorten.

Humanitaire organisaties hebben de situatie toegeschreven aan een blokkade van de regering, maar de regering heeft de rebellen ervan beschuldigd de hulpinspanningen te frustreren.

Negen miljoen getroffenen

“De regering van Ethiopië is van mening dat de situatie dringende maatregelen rechtvaardigt om ervoor te zorgen dat mensen in nood in hun regio hulp kunnen krijgen”, aldus de regeringsverklaring bij de aankondiging van de wapenstilstand.

Instanties schatten dat negen miljoen mensen in Tigray en aangrenzende regio’s zijn getroffen door het conflict en humanitaire hulp nodig hebben.

image
De Ethiopische kardinaal Berhaneyesus Souraphiel van Addis Ababa, hier op een foto uit 2013, hoopt dat tijdens de wapenstilstand miljoenen getroffen mensen geholpen kunnen worden. Foto: CNS photo - Nancy Phelan Wiechec

De katholieke Kerk in Ethiopië is een ondersteuningsproject gestart om humanitaire hulp en rehabilitatie te bieden aan de mensen die zijn getroffen in Tigray en de naburige staten. Met een budget van ongeveer 2,37 miljoen euro zal het project voedsel en andere hulpmiddelen leveren aan meer dan 217.000 mensen die huis en haard moesten verlaten. De financiering voor het project is verstrekt door Caritas Internationalis en instanties zoals de Catholic Near East Welfare Association.

Pater Tishome Fikre, de algemeen secretaris van de Ethiopische bisschoppenconferentie, zei dat de kerk gelooft dat het verlenen van diensten het vertrouwensopbouwproces en de tolerantie onder de gemeenschappen in de getroffen regio’s zou versterken.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.