fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Ghanese kardinaal Baawobr overlijdt drie maanden na kardinaalscreatie

Hannah Brockhaus - CNA 28 november 2022
image
De Ghanese kardinaal Richard Kuuia Baawobr is zondagmiddag op 63-jarige leeftijd overleden. Hij kampte met hartproblemen. Foto: Missionarissen van Afrika

Precies drie maanden nadat hij kardinaal werd, is Richard Kuuia Baawobr op 63-jarige leeftijd aan hartproblemen overleden. De kardinaal stond in Ghana bekend vanwege zijn pastoraat voor geestelijk beperkte mensen.

Kardinaal Baawobr overleed zondagmiddag in het ziekenhuis in Rome, bevestigt André-Léon Simonart, secretaris-generaal van de Missionarissen van Afrika, de congregatie waartoe de Ghanese kardinaal behoorde. “Moge Richard rusten in de vrede van de Heer die hij zo vrijgevig gediend heeft”, laat Simonart namens de congregatie in een persbericht weten.

In absentia

Op 27 augustus, op de dag af drie maanden voor zijn overlijden, werd Baawobr kardinaal gecreëerd door paus Franciscus. Dat gebeurde in absentia, want de Ghanese geestelijke was een dag eerder in Rome in het ziekenhuis opgenomen vanwege zijn hartkwaal.

De kardinaal lag van 26 augustus tot en met 18 november in het ziekenhuis. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis verbleef hij in het secretariaat van de Missionarissen van Afrika. Daar hield hij rust tot zijn artsen hem sterk genoeg zouden vinden om een hartoperatie te ondergaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kardinaal Baawobr was sinds 2016 bisschop van het Ghanese bisdom Wa. Sinds de jaren tachtig was hij lid van de Missionarissen van Afrika; in die hoedanigheid heeft hij missiewerk gedaan in de Democratische Republiek Congo, Frankrijk en Tanzania. Ook fungeerde hij sinds eind juli als voorzitter van het SECAM, de koepelorganisatie van de Afrikaanse bisschoppenconferenties.

Bescheiden

In Ghana stond kardinaal Baawobr bekend vanwege zijn zorg voor mensen met geestelijke beperkingen, waar in dat land nog een groot taboe op rust. In 2016 riep hij in zijn bisdom een straatpastoraat in het leven voor geestelijk beperkte mensen die door hun familie in de steek zijn gelaten.

Voordat hij in augustus naar Rome afreisde om de rode kardinaalshoed in ontvangst te nemen, drukte Baawobr zich nog bescheiden uit over de keuze van paus Franciscus. “Ik denk dat ieder van ons, waar we ook zijn, geroepen is om te dienen”, zei hij in een interview met het katholieke nieuwsmedium ACI Africa. “Dát maakt ons tot goede mensen. Een titel doet dat niet.”