<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

‘Heldhaftige’ Vlaamse missiebisschop wordt herbegraven in Congo

KN Redactie 10 januari 2020
image
Mgr. Hagendorens (in het zwart) te midden van enkele medebroeders. Foto: Bisdom Tshumbe

In het Vlaamse Wezembeek-Oppem is dinsdag het graf geopend van missiebisschop mgr. Joseph Hagendorens (1894-1976). De huidige bisschop van het Congolese Tshumbe wil de eerste bisschop van die stad herbegraven in zijn kathedraal, meldt kerknet.be.

De in 1894 in het Vlaamse Mariakerke geboren passionist Joseph Hagendorens vertrok in 1934 als missionaris naar Congo. Hij werd in 1959 benoemd tot eerste bisschop van het nieuw opgerichte bisdom Tshumbe, dat hij tot zijn emeritaat in 1968 leidde.

Het Nieuwe Testament in de lokale taal

In de 34 jaar dat Hagendorens als priester en bisschop in Tshumbe actief was, bouwde hij scholen en ziekenhuizen, en zette hij zich in voor de vorming van lokale priesters en religieuzen.

Ook stichtte hij twee congregaties en zette hij zich in voor de lokale taal. Zo publiceerde hij het Nieuwe Testament in het Otetela en stelde hij twee woordenboeken samen.

Respect voor ‘heldhaftige herder’

De huidige bisschop van Tshumbe, mgr. Nicolas Djomo Lola, wil met de herbegraving zijn respect betonen aan zijn voorganger.

Hagendorens familie, de burgemeester van Wezembeek-Oppem en de congregatie van de passionisten stemden in met het overbrengen van zijn stoffelijke resten naar Congo. Daar wordt de bisschop herbegraven in de Sainte-Mariekathedraal.

Mgr. Lola is vol lof over de verdiensten van zijn verre voorganger. In een brief noemt hij hem een “heldhaftige herder” die de mensen in Tshumbe “God heeft leren kennen en ontmoeten”.

Kosten voor de herbegraving

De kosten voor opgraving en transport worden volgens kerknet.be “broederlijk gedeeld”: de passionisten nemen de opgraving en de vlucht naar Kinshasa voor hun rekening. Het bisdom Tshumbe betaalt het transport naar de kathedraal, waarvoor het een speciale collecte zal houden.

Bron: kerknet.be

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.