fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Herder van een vervolgde kudde: ‘De vervolging heeft ons dichter bij God gebracht’

Sjoukje Dijkstra 22 september 2021
image
Priester Gideon Obasogie tijdens zijn bezoek aan Nederland. De vervolging in zijn vaderland Nigeria "heeft ons dichter bij God gebracht". Foto: Sjoukje Dijkstra

Hoe houd je als christen hoop te midden van vervolging? De Nigeriaanse priester Gideon Obasogie sprak erover op de Inspiratiedag van hulporganisatie Kerk in Nood. “De vervolging heeft ons geloof puurder gemaakt.”

Gideon Obasogie komt uit het Noordoosten van Nigeria: het deel waar terreurgroep Boko Haram ontstond, die sinds 2009 dood en verderf zaait. De christenvervolging is momenteel in Nigeria heftiger dan ooit. Dit jaar werden al bijna 3500 christenen vermoord – al bijna net zoveel als in heel 2020 in het Afrikaanse land.

Ook Obasogie moet dagelijks vrezen voor zijn leven. “Als mens zou ik het liefst willen vluchten”, geeft hij toe. “Maar als priester heb ik hier een taak, om naast de mensen te staan, een baken te zijn van hoop en troost.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volle kerken

“Het geweld van Boko Haram begon in 2009. De piek was in 2014, toen Boko Haram alleen al in mijn regio 350 kerken vernielde.” Kerken worden er vandaag de dag nauwelijks nog vernietigd: het geweld is nu gericht tegen de christenen zelf. “Er is maar een reden waarom dit gebeurt”, zegt Obasogie. “Ze willen christenen uitroeien. Hen verdrijven uit het land.”

Dat dit tot nu toe nog niet is gelukt, en de Kerk zelfs groter is dan ooit, komt volgens de priester doordat mensen in tijd van nood juist hun toevlucht zoeken bij God. “Kerken zijn elke zondag voller dan ooit. De vervolging heeft ons dichter bij God gebracht en ons geloof puurder gemaakt.”

“Ze zeggen dat je slap bent als je vergeeft, maar mensen die de moed hebben om te vergeven, zijn juist de sterkste personen ”
- Priester Gideon Obasogie

Of hij zelf bang is dat hem iets overkomt? Obasogie antwoordt vooral bezorgd te zijn om de mensen om hem heen. Hij verloor al veel vrienden: een aantal werd gedood, anderen werden geïndoctrineerd door Boko Haram. Desondanks preekt hij een boodschap van vergeving.

“Vandaag de dag wordt gezegd dat je slap bent als je vergeeft, maar mensen die de moed hebben om te vergeven, zijn juist de sterkste personen.” Hij benadrukt wel dat het een voortdurend proces is. “Natuurlijk voel je boosheid, verdriet. Die blijven je hele leven bij je. Maar als je niet kunt vergeven, kun je niet verder met je leven.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dagelijks ontvoeringen

De priester is naar Nederland gekomen met een doel. Niet alleen wil hij bewustzijn kweken onder katholieken, ook doet hij een beroep op de Nederlandse overheid: “Er moet ingegrepen worden. Niet met financiële hulp, maar met diplomatieke steun. Laat de regering alsjeblieft mensen inzetten om ons leger te helpen om de financieringsbron van Boko Haram te vinden. Dagelijks worden er priesters ontvoerd. Het is duidelijk dat het hier gaat om voortdurende vervolging van christenen. Ze willen ons uitroeien. Natuurlijk is er ook geweld tegen moslims, maar er worden geen imams ontvoerd.”

image
Priester Gideon Obasogie met leden van de plaatselijke burgerwacht, die uit christenen en moslims bestaat. Foto: Gideon Obasogie

Sterk zijn

Volgens de priester is er ook in Nederland sprake van vervolging, maar van een ander soort. Hij gelooft dat dit ook moet gebeuren: “Christus zelf werd vervolgd, vermoord. Christenen moeten sterk zijn, hun kruis op zich nemen. Ook al wordt je belachelijk gemaakt, weggezet als ouderwets en achterhaald. Als God wordt afgeserveerd, uit de samenleving verbannen, dan zie je wat er gebeurt: dan ontstaat er een wetteloosheid. Technologie moet dan alles oplossen. Ik durf te zeggen: als de mens de kans had, zou hij God liever vermoorden.”

Hoewel velen in Europa uit alle macht proberen God uit te wissen, zal dat volgens de Nigeriaanse priester nooit lukken. “God is, was en zal altijd zijn. Het geloof kan nooit verouderen, het blijft vernieuwen en vernieuwend.”

“Als mens zou ik het liefst vluchten. Maar als priester heb ik de taak om naast de mensen te staan, een baken te zijn van hoop”
- Priester Gideon Obasogie

Vervuld van hoop

Over de toekomst van zijn vaderland is hij ondanks de zware vervolging erg positief. “Als priesters zijn en blijven we vervuld van hoop. We kunnen niet leven zonder die hoop. Natuurlijk is er dagelijks angst om de ontvoeringen, en niemand weet wat de toekomst zal brengen. Maar die hoop is belangrijk. In Nigeria hebben ze hard hun best gedaan om het christendom uit te roeien. Dat is niet gelukt. Vandaag de dag is er een heel levendige, moedige christelijke gemeenschap. Die getuigt juist in deze donkere tijden van het geloof en van de hoop die ons helpt om door te gaan.”

‘Bid voor vrede’

De katholieke gemeenschap in Nigeria kan volgens Obasogie wel hulp gebruiken, die onder meer van Kerk in Nood komt. Hij is er blij mee. “Dat is precies het soort hulp wat wij nodig hebben, bijvoorbeeld voor psychologieopleidingen om mensen met trauma’s te kunnen helpen. Er werken in mijn bisdom nu drie psychologen die gespecialiseerd zijn in traumaverwerking, maar dat is natuurlijk niet genoeg voor meer dan 100.000 mensen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het belangrijkste is dat we bewustzijn creëren. Mensen moeten weten wat hier speelt. In mijn bisdom alleen al zijn er vijfduizend weduwen. Boko Haram heeft hun echtgenoten vermoord. Het bisdom zorgt voor ze. Verder zijn er 15.000 kinderen in ons bisdom die niet naar school kunnen en 50.000 vluchtelingen die dakloos zijn. Kortom, we kunnen genoeg hulp gebruiken.”

Bovenal vraagt hij zijn medekatholieken echter om gebed. “Bid voor vrede in de wereld. Dat is het krachtigste wapen.”