<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Kameroense studenten maken hun studie af met aartsbisschoppelijke hulp

Ngala Killian Chimtom 9 januari 2023
image
Studenten van de Katholieke Universiteit Bamenda in Kameroen kunnen dankzij een lening hun studie afmaken. Foto: CNS - Joseph Awoh Jum

Studeren is lang niet altijd vanzelfsprekend in Kameroen, waar een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft. In het aartsbisdom Bamenda helpt de Kerk studenten daarom hun collegegeld te betalen.

Ita Joy, derdejaarsstudent Medicijnen aan de Katholieke Universiteit Bamenda, weet nog goed hoe in 2019 gewapende mannen de boerderij van haar familie bestormden. “Ze namen de volledige veestapel van mijn vader mee: die bestond uit zeventig koeien”, vertelt ze. “Dat was zijn enige inkomstenbron, en ook het middel waarmee hij mijn collegegeld betaalde.”

Onder de armoedegrens

Nu haar vader geen dieren meer heeft, is het voor Joy lastig om het jaarlijkse collegegeld van 1,2 miljoen Centraal-Afrikaanse frank – ruim 1800 euro – te betalen: dat is nu meer dan vijf keer zoveel als het inkomen van haar familie. En Joy is niet de enige voor wie studeren financieel lastig is: in Kameroen leeft bijna veertig procent van de bevolking onder de armoedegrens.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Mijn ouders verbouwen nu gewassen; het weinige geld dat de boerderij oplevert, sturen ze naar mij zodat ik eten en andere essentiële dingen kan kopen”, legt Joy uit.

Schulden verlichten

Bamenda ligt in de Kameroense regio Nord-Ouest, in het Engelstalige gedeelte van het land. De boerderij van de familie Joy werd in 2019 overvallen door separatisten, die al zes jaar een verbeten strijd voeren om het Engelssprekende deel van Kameroen af te scheiden van de Franstalige rest van het land. De strijd heeft al 6000 mensen het leven gekost en 700.000 mensen op de vlucht gejaagd.

Volgens Joseph Awoh Jum, priester en hoofd van de Katholieke Universiteit Bamenda, zorgt het conflict voor nog meer druk op ouders om de scholing van hun kinderen te bekostigen. Daarom heeft de universiteit ruim vijf miljoen frank ingezameld om studenten met financiële problemen tegemoet te komen.

“Met die vijf miljoen hebben we een aantal schulden verlicht”, vertelt Jum. Helaas bleken de problemen voor sommige studenten zo groot dat het bedrag snel weer op was: “Een van de studenten heeft een miljoen van de ingezamelde franken gekregen.”

Lening van de aartsbisschop

Daarom is Andrew Nkea Fuanya, de aartsbisschop van Bamenda, bijgesprongen. “De aartsbisschop heeft leningen verstrekt aan vier medicijnenstudenten die misschien met hun studie moesten stoppen”, legt Jum uit. “Daardoor kunnen ze hun opleiding afmaken en later de lening terugbetalen terwijl ze in klinieken van het aartsbisdom werken.”

https://www.kn.nl/donaties/

Ook heeft aartsbisschop Fuanya, die tevens voorzitter van de Kameroense bisschoppenconferentie is, gelovigen in het land gevraagd om meer te bidden en de voorspraak van Maria gevraagd om vrede terug te laten keren in de onrustige regio’s. Daarom heeft hij de volledige kerkprovincie toegewijd aan Maria, Koningin van de Vrede.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.