<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Katholieke hulporganisatie slaat alarm: watertekort teistert Ethiopië

KN Redactie 28 juni 2021
image
Een vrouw met ezel in het door droogte geteisterde Ethiopië op 12 februari 2019. CNS photo - Will Baxter, via CRS

Een ernstig watertekort in Ethiopië put de inwoners geestelijk en lichamelijk uit, maakt ze ziek en houdt ze weg van werk en school, meldt de katholieke liefdadigheidsorganisatie Trócaire.

In een onlangs verschenen rapport slaat Trócaire alarm. De Ierse katholieke organisatie meldt dat inwoners van verschillende delen van Ethiopië kilometers ver moeten gaan om water te halen. Ze staan vervolgens dagen in lange rijen.

Dit leidt volgens de organisatie niet alleen tot praktische en gezondheidsproblemen, maar ook tot mentale problemen. Het watertekort en de vergeefse zoektocht naar water hebben een ernstige psychologische impact op mensen.

‘Het speelt in onze geest’

De organisatie beschrijft de ervaring van Abba Tesfalem. Hij is een 58-jarige Ethiopisch-orthodoxe priester die in Tigray woont, de noordelijke regio van Ethiopië die sinds november vorig jaar wordt belegerd vanwege gewapende conflicten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Als je geen water hebt, denk je alleen maar aan water. Als je in de rij staat voor water, denk je alleen maar aan het water dat je hoopt te krijgen. Je bent bang dat je geen water krijgt. Het speelt in onze geest, het is als een ziekte. We voelen ons hier allemaal zo. Het is een heel moeilijke situatie om alleen aan water te denken”, zegt de priester in het rapport.

Abba Tesfalem vertelt over de zware beproeving van dagen onderweg zijn op zoek naar water, nog meer tijd doorbrengen bij de bron en met lege handen naar huis gaan. Tijd om ander werk te doen is er niet. Die ervaring, zegt Abba Tesfalem, eist zijn tol.

Zonder water geen baan of school

Zonder water is het voor veel mensen moeilijk om aan een baan te komen en voor kinderen om naar school te gaan. In plaats van naar school te gaan, worden ze op lange reizen gestuurd om water te zoeken.

“Er is een handpomp niet ver van hier”, vertelt een inwoner van Tigray. “Regelmatig sturen we onze kinderen met ezels daarheen om water te halen, we gaan ook zelf. Als de put droogvalt, is er een waterleidingsysteem in het deeldistrict, dat kilometers hier vandaan ligt. Daar wachten we dagen op water. Als het water tussendoor op is, gaan we naar die handpomp.”

Besmet water

Nu de droogte in Ethiopië verergert, worden mensen in de regio Afar gedwongen om het water te drinken dat besmet is met dierlijke urine en ontlasting.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Afar is extreem heet. Het water is er vies en vervuild door apenurine. De tocht om het water te halen is verschrikkelijk. Het is een uitdagende reis in extreme hitte zonder voedsel”, meldt Trócaire.

De 23-jarige Abdellah uit de regio Afar vertelt over zijn zoektocht naar water: “We moeten vroeg vertrekken uit het dorp terwijl het nog donker is. We lopen door de rivierbedding, beklimmen dan de bergen, dalen dan af in een vallei en beklimmen dan nog stukje van een berg om uiteindelijk bij het water te komen. Dat is de reis.”

“We drinken water waarin apen urineren. Het maakt ons ziek. Op de andere punten van de reis kom je mest van apen en hyena’s tegen”, zei Abdellah.

‘Geen woorden meer’

“Ik heb geen woorden meer om uit te drukken hoe moeilijk het is”, zei Abdellah tegen de liefdadigheidsorganisatie. “Ik vind het moeilijk om elke dag op deze manier water te zoeken. Ik verzamel zo weinig en wat ik vind is niet goed. Het heeft ons ziek gemaakt. Wat we het meest nodig hebben en waar we om vragen, is water.”

https://www.kn.nl/donaties/

Hongercrisis

Ethiopië heeft sinds 1980 al tien grote droogtes doorstaan, meldt Trócaire. Het effect is groot. 85 procent van de Ethiopiërs woont op het platteland en de meesten zijn afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw om te overleven. Momenteel zou Ethiopië de ergste hongercrisis in 20 jaar doormaken.

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.