Katholieke bisschoppen in Kenia hebben opgeroepen tot doortastende en doeltreffende actie om een einde te maken aan de droogte in het land. Ze spraken hun bezorgdheid uit over het feit dat miljoenen mensen in meer dan 12 provincies door de droogte getroffen worden.
Door de droogte, die het gevolg is van het uitblijven van regens in twee seizoenen, hebben gezinnen niet genoeg voedsel en water. De droogte heeft ook de weidegronden voor het vee vernietigd, waardoor de belangrijkste levensader voor de herdersgemeenschappen is afgesneden, vooral in het noorden en noordoosten van het land.
“Wij stellen met bezorgdheid vast dat de reactie op de droogte zeer traag verloopt. We doen een beroep op de regering om snel en op een gecoördineerde manier te reageren door zowel op korte als op lange termijn hulp en oplossingen te bieden aan de getroffen bevolking”, aldus aartsbisschop Martin Kivuva Musonde, voorzitter van de Keniaanse bisschoppenconferentie, op een persconferentie in Nairobi op 11 november.
In september schatten de regering en hulporganisaties dat 2,1 miljoen mensen in 10 districten door de droogte waren getroffen. Verwacht werd dat het aantal deze maand zou stijgen tot 2,4 miljoen, meldden hulporganisaties. Deskundigen waarschuwen dat de droogte de komende maanden zal aanhouden, na een vertraging van de korte regens in oktober-december.
Aartsbisschop Kivuva zei dat het betreurenswaardig is dat het land 58 jaar na de onafhankelijkheid geen oplossingen kan vinden voor de aanhoudende droogte die het land teistert.
Gratis themanummer Kerk & klimaatMet o.a.: Hoe het Vaticaan de stem van de armen laat klinken in Glasgow; achtergronden over klimaatmigratie; de vergroening van kloosters en kerken; en meer… > kn.nl/groen |
“Het kan geen business as usual zijn als Kenianen honger blijven lijden en zelfs sterven als gevolg van droogte, die gemakkelijk onder controle kan worden gehouden door goede structuren op te zetten om de gevolgen ervan te beperken”, aldus de aartsbisschop. Hij deed ook een beroep op mensen om voedsel en andere vormen van hulp te doneren.
Volgens de aartsbisschop zijn de frequente droogtes in Kenia het gevolg van klimaatverandering en de achteruitgang van het milieu. De Kerk vreest dat het ontwikkelingsmodel van het land, dat een cultuur van milieuvernietiging en uitputting van natuurlijke hulpbronnen heeft geschapen, deel uitmaakt van het probleem.
In de loop der jaren heeft de Kerk in Kenia samen met de nationale regering milieubehoudscampagnes gevoerd, en de bisschoppen drongen er bij de regeringen van de districten op aan om deze campagne over te nemen en samen te werken met religieuze organisaties.
Tegelijkertijd roepen de bisschoppen de burgers op om mee te doen aan het planten van bomen voor milieubehoud. Ze moedigden de regering ook aan om de toegang tot betaalbare alternatieve energie mogelijk te maken om het gebruik van houtskool te verminderen of te beëindigen.
“Als we allemaal handelen om het milieu te beschermen, zullen de huidige gevolgen van de klimaatverandering in de vorm van periodieke droogtes, overstromingen, voedselonzekerheid, ziekten en infecties tot een beheersbaar niveau worden teruggebracht”, aldus aartsbisschop Kivuva.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.