Een meningsverschil tussen de Keniaanse bisschoppen en de regering heeft een nieuwe wending genomen: de Kerk wijst een donatie, van omgerekend bijna 40.000 euro, van president William Ruto af.
De president deed de donatie op 17 november tijdens een zondagsmis in een parochiekerk in Kayole-Soweto, een informele nederzetting in de hoofdstad Nairobi. Ruto had de kerk omgerekend 19.000 euro in contanten gegeven, met de belofte om de rest en een parochiebus later te schenken.
Een deel van de fondsen zou worden gebruikt voor de bouw van een pastorie, terwijl een ander deel een gift was voor het kerkkoor en de parochiële missieraad.
Maar op 18 november zei aartsbisschop Philip Subira Anyolo van Nairobi dat het geld zou worden terugbetaald, gezien de donatie in strijd was met de richtlijnen van de Kerk en de wet op fondsenwervingen in het land, waardoor een vergunning is vereist.
“Deze fondsen worden terugbetaald aan de respectieve donateurs. Bovendien wordt de beloofde extra 3 miljoen Keniaanse shilling (22.000 euro) voor de bouw van het priesterhuis, evenals de donatie van een parochiebus door de president, hierbij afgewezen”, zei Anyolo in zijn verklaring.
De aartsbisschop verwees naar de strikte houding van de bisschoppen over financiële donaties aan kerken door politici, vanwege ethische bezwaren en de “noodzaak om de Kerk te beschermen tegen politiek gebruik”.
Hij voegde eraan toe dat de Kerk het sterk afraadt om kerkelijke evenementen, zoals fondsenwervingen en bijeenkomsten, te gebruiken als “platforms voor politieke zelfpromotie”. Volgens gegevens van de Kerk telt Kenia 18 miljoen gedoopte katholieken, ofwel veertig procent van de bevolking van het land.
Op 14 november gaf de Keniaanse bisschoppenconferentie een stevige verklaring uit, waarin ze de regering beschuldigde van het gedijen op een “cultuur van leugens”, met een “egocentrische agenda” die jonge mensen dwingt om “het monster van corruptie” te bestrijden, verkeerde prioriteiten te stellen en de mensenrechten van de gewone burgers te negeren.
De bisschoppen beschuldigden de regering van het overbelasten van de burgers met belastingen, het schenden van mensenrechten, het verstikken van de vrijheid van meningsuiting, het niet aanpakken van werkgelegenheid en het verstoren van onderwijssystemen en gezondheidszorg.
“De enorme hebzucht die we zien, is schokkend en hartverscheurend… We zijn ontsteld door de flagrant herhaalde incidenten van gerapporteerde ontvoeringen, verdwijningen, martelingen en moorden op Kenianen”, schreef aartsbisschop Maurice Muhatia Makumba van Kisumu, voorzitter van de bisschoppenconferentie, in de verklaring.
“De cultuur van leugens vervangt snel de integriteit en het respect dat Kenianen verdienen. Het lijkt er simpelweg op dat de waarheid niet bestaat, en als die er is, is het alleen wat de regering zegt.”
De bisschoppen sloten hun verklaring af met: “We nodigen alle Kenianen en alle gelovigen uit tot gebed, vooral wanneer we zien dat de tentakels van het kwaad ons land lijken te veroveren.”
De regering nam de kritiek van de bisschoppen niet goed op en bracht snel een reeks verklaringen uit waarin ze de bisschoppen beschuldigden van het “misleiden” van de bevolking.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.