fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Kritische Eritrese bisschop opgepakt door autoriteiten, officiële reden onbekend

Luuk van den Einden 19 oktober 2022
image
Bisschop Fikremariam Hagos Tsalim werd afgelopen zaterdag opgepakt op de luchthaven van Asmara. Over de reden van zijn arrestatie willen de autoriteiten niets loslaten. Foto: CNS - Tiksa Negeri, Reuters

De Eritrese bisschop Fikremariam Hagos Tsalim wordt sinds zaterdag vastgehouden door de autoriteiten, die niets loslaten over de reden tot zijn arrestatie. Bisschop Tsalim schijnt een uitgesproken criticus van de Eritrese inmenging in de oorlog in Tigray te zijn.

Afgelopen zaterdag werd bisschop Fikremariam Hagos Tsalim opgepakt op het vliegveld van de Eritrese hoofdstad Asmara na zijn terugkeer van een reis naar Europa. De Eritrese autoriteiten hebben bevestigd dat de bisschop is opgepakt en in de gevangenis van Adi Abeto zit, maar laten niets los over waarom de bisschop gearresteerd is, meldt persbureau Fides.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Samen met bisschop Tsalim, die sinds 2012 het bisdom Segeneiti leidt, worden ook twee andere katholieke priesters vastgehouden. Mihratab Stefanos is als plebaan van de Sint-Michaëlkathedraal van Segeneiti een naaste medewerker van de bisschop; de andere opgepakte priester is een kapucijner abt uit een ander bisdom.

‘Vervolgd vanwege oorlogsverzet’

Volgens een om veiligheidsredenen anoniem gehouden bron heeft bisschop Tsalim de oorlog in Tigray publiekelijk afgekeurd. Eritrea is betrokken bij de burgeroorlog in die tot buurland Ethiopië behorende regio. Voor die oorlog worden jonge Eritreeërs gedwongen het leger in te gaan; jongeren van vijftien jaar oud worden door de militaire politie opgepakt voor de dienstplicht.

De kaart van Eritrea en Tigray. Klik op een pijltje voor meer informatie:

“Ik denk dat bisschop Tsalim vervolgd wordt vanwege zijn verzet tegen de oorlog”, vertelt de bron tegen Catholic News Service. “Hij is een van de weinige geestelijken die niet zwijgt over de gruwelen die het Eritrese leger aanricht in Tigray. Laatst nog riep hij de mensen op om geen ‘oorlogsbuit’ uit Tigray te kopen.” De bron vreest dat “meer katholieke geestelijken in Eritrea en Ethiopië opgepakt zullen worden.”

‘Bidden voor vrijlating’

“Dit nieuws doet me versteld staan over de situatie in ons land”, vertelt Mussie Zerai, een uit Eritrea gevluchte priester die tegenwoordig in Zwitserland werkt, tegen Catholic News Service. “Ik hoop dat alle gearresteerde priesters zo snel mogelijk vrijgelaten worden.”

Zerai roept alle Afrikaanse bisschoppen en lekengelovigen op om te bidden voor vrijlating en voor vrede in de Hoorn van Afrika. “De bewoners van deze regio zijn uitgeput door oorlog, hongersnood en een gebrek aan bestendige vrede.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vier procent van de zes miljoen Eritreeërs hangt de Eritrees-katholieke Kerk aan, die in volledige eenheid met de Kerk in Rome is. Hoewel de Eritrees-katholieke Kerk een van de vier toegestane religieuze instituten in het land is, neemt de vervolging van overheidswege toe: in het afgelopen jaar heeft de regering verschillende katholieke scholen en ziekenhuizen in beslag genomen.