<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Lynchpartijen en priesterontvoeringen tekenen een diep verdeeld Nigeria

Luuk van den Einden 17 mei 2022
image
Een boerengezin bij hun huis na een aanval van terreurgroep Boko Haram. De groepering is actief in het noorden van Nigeria en veroorzaakt daar veel leed onder de plaatselijke bevolking. Foto: CNS - Kolawole Adewale, Reuters

Met de lynchpartij van een van godslastering beschuldigde studente en het overlijden van een gekidnapte priester heeft Nigeria een roerige periode achter de rug. In het land leven christenen en moslims op gespannen voet met elkaar.

Rellen teisterden de afgelopen dagen de noord-Nigeriaanse stad Sokoto. Er werden brandjes gesticht, winkels geplunderd en de politie schoot twee demonstranten neer bij een bestorming van het paleis van de sultan van Sokoto, de spirituele leider van moslims in Nigeria. De gouverneur van de deelstaat Sokoto stelde eergisteren een samenscholingsverbod in om een einde te maken aan de chaos.

Lynchpartij

Aanleiding voor de rellen is de moord op de christelijke studente Deborah Samuel Yakubu op 12 mei. Zij werd ervan beschuldigd de profeet Mohammed te hebben beledigd via Whatsapp: ze had commentaar op islamitische medestudenten die religieuze berichten plaatsten in een Whatsappgroep die alleen voor studiegerelateerde berichten bedoeld was.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Yakubu werd op het campusterrein door een menigte met stenen bekogeld en geslagen, waarna ze onder brandende banden bedolven werd. Ondanks het gebruik van traangas en waarschuwingsschoten kon de politie haar niet redden. Andere christelijke studenten ontvluchtten de universiteit terwijl Yakubu vermoord werd.

De daarop volgende rellen barstten echter niet uit om gerechtigheid voor Yakubu te eisen, maar om twee bij de moord betrokken studenten vrij te krijgen. Diverse christelijke gebouwen, waaronder de kathedraal van Sokoto, zijn door relschoppers beschadigd. Het paleis van de sultan werd bestormd omdat hij opriep tot berechting van de moordenaars.

Ontvoerde priester

Op de dag van de moord bevestigde het aartsbisdom Kaduna, dat ten zuidoosten van Sokoto ligt, dat priester Joseph Aketeh Bako rond 19 april in gevangenschap overleden is. Op 8 maart werd Bako ontvoerd door gewapende terroristen. Zijn jongere broer, op bezoek in zijn pastorie, werd daarbij gedood. Bako, die voor zijn ontvoering al enige tijd ziek was, “verzwakte snel” doordat hij getuige was van de moord op zijn broer, meldt het aartsbisdom.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het aartsbisdom bevestigt Bako’s dood op basis van getuigenissen van mensen die tegelijk met de priester gevangen zijn genomen. Volgens Bako’s collega-priester Emmanuel Anyanwu is hij tijdens zijn gevangenschap “gemarteld en geslagen”, maar dat kan het aartsbisdom niet bevestigen.

Sharia en christenvervolging

Nigeria is verdeeld in een overwegend islamitisch noorden en een christelijk zuiden. In twaalf noordelijke deelstaten wordt de islamitische shariawetgeving gevolgd; daar zijn ook de extremistische islamisten van Boko Haram actief. Nigeria staat in de top-tien van de ranglijst voor christenvervolging van Open Doors.

Interreligieuze harmonie lijkt in het Nigeria van priesterontvoeringen, lynchpartijen en terroristen schier onbereikbaar. Toch hoopt aartsbisschop Ignatius Kaigama, die in de hoofdstad Abuja zetelt, dat Nigerianen het streven naar die harmonie niet opgeven. “Religie betekent dat je anderen het goede toewenst en medeleven en samenwerkingsvermogen toont”, zegt hij. Religieuze vooringenomenheid, etnische rivaliteit en andere “kunstmatige scheidslijnen” moeten overwonnen worden.

“Onze liefde voor elkander daagt ons uit om muren te slechten”, aldus de aartsbisschop, die vijandigheid, haat, apathie en discriminatie als zodanig noemt. “Families, gemeenschappen, volkeren en zelfs hele landen gaan daaraan onderdoor.”

Losgeld betalen strafbaar

Weinig constructief is de wijze waarop de overheid van Nigeria omgaat met extremisme en de gevolgen van interreligieuze spanningen. Eind april voerde het parlement een aanpassing van de terrorismewetgeving door om het uitbetalen van losgeld aan ontvoerders te criminaliseren. Als de wet wordt aangenomen, kunnen mensen die losgeld betalen om familieleden of kennissen uit de handen van ontvoerders verlossen tot vijftien jaar cel krijgen.

image
In maart vorig jaar werden 317 meisjes na een week vrijgelaten door Boko Haram. Leden van de terreurgroep hadden de meisjes op hun kostschool ontvoerd. Foto: CNS - Afolabi Sotunde, Reuters

Ontvoeringen zijn in Nigeria een beproefd middel voor terroristen om hun inkomsten aan te vullen met losgeld dat zij families, politici en kerkgenootschappen afhandig maken. Volgens onderzoeksbureau SBM Intel ontvingen Nigeriaanse ontvoerders ruim zeventien miljoen euro aan losgeld tussen 2011 en 2020. De wet is dan ook bedoeld om terroristische organisaties dwars te zitten, maar volgens mensenrechtenorganisaties lost de wet het probleem niet op.

“Het wetsvoorstel schept vooral mogelijkheden voor verdere schending van mensenrechten”, vindt Osai Ojigho, directeur van de Nigeriaanse tak van Amnesty International. Volgens haar kan de overheid zich beter richten op de “wortel” van de ontvoeringsplaag dan dat die “mensen die hun dierbaren veilig thuis willen strafbaar stelt.”

Gebrek aan daadkracht

President Muhammadu Buhari, die sinds 2015 aan de macht is, oogst geregeld kritiek uit christelijke hoek vanwege zijn gebrek aan daadkracht in de strijd tegen interreligieus geweld. Zijn reactie op de lynchpartij van Yakubu luidt: “Moslims eisen respect voor de heilige profeten, maar waar overtredingen gebeuren, zoals in deze kwestie het geval zou zijn, staat de wet niemand toe voor eigen rechter te spelen.”

https://www.kn.nl/donaties/

Tekenend is dat Buhari meent te moeten uitleggen met welk motief Yakubu vermoord is, in plaats van dat hij het bloedvergieten in niet mis te verstane woorden veroordeelt. Als politicus lijkt hij niet in staat uit te stijgen boven de tegenstellingen die zijn land beheersen. Op die manier draagt hij bij aan het voortduren van geweld tussen moslims en christenen in een diep verdeeld Nigeria.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency, NOS, BBC

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.