<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Mensenrechtenorganisaties en Kerk slaan alarm over gruweldaden in West-Tigray

KN Redactie 18 december 2021
image
Tigreeërs die terugkeren van een markt lopen op 10 juli 2021 langs tientallen verbrande voertuigen. Mensenrechtenorganisaties slaan alarm, omdat het geweld in Tigray toeneemt. Foto: CNS Photo - Giulia Paravicini, Reuters

Amnesty International en Human Rights Watch hebben gewaarschuwd voor een nieuwe golf van wreedheden in de Ethiopische regio Tigray. Onder de slachtoffers zijn ook katholieken. Lokale en regionale kerkleiders maken zich zorgen.

Uit recent onderzoek van de mensenrechtenorganisaties blijkt dat de regionale Amhara-veiligheidstroepen en een militie die bekend staat als Fano verantwoordelijk zijn voor een golf van arrestaties, moorden en gedwongen uitzettingen van etnische groeperingen in West-Tigray.

Tientallen gevangenen worden gemarteld, uitgehongerd en medische zorg onthouden. Tigreeërs die op de vlucht gaan tijdens huiszoekingen door de Amhara-troepen worden neergeschoten of met stokken en scherpe voorwerpen aangevallen.

Internationale actie nodig

“De woeste aanval door Amhara-troepen tegen Tigreeërs die in verschillende steden in West-Tigray achterblijven, zou alarmbellen moeten doen rinkelen”, zei Joanne Mariner van Amnesty International in een verklaring op 16 december. “Zonder dringende internationale actie om verdere gruweldaden te voorkomen, lopen Tigreeërs, met name degenen die gevangen zijn genomen, een groot risico.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

West-Tigray, een omstreden bestuurlijk gebied, is sinds het begin van het conflict in de regio het toneel geweest van enkele van de ergste wreedheden. Bloedbaden, willekeurige beschietingen en grootschalige gedwongen verplaatsing van bevolkingsgroepen komen veelvuldig voor.

De VN zeiden op 2 december dat 1,2 miljoen mensen in de regio zijn ontheemd sinds het begin van het conflict. Een VN-rapport van 9 december 2021 laat zien dat in de laatste week van november nog eens meer dan tienduizend Tigreeërs op de vlucht zijn geslagen.

Katholieken bezorgd

Katholieke leiders maken zich zorgen over de voortdurende gevangenneming van hun leden. Zes zusters en twee diakens werden op 30 november gevangen gezet in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië.

“Ze maakten vroeger deel uit van onze online gebedsgroep, maar zijn plotseling verdwenen. Later hoorden we dat ze niet ver van de hoofdstad waren gearresteerd en vastgehouden. We maken ons zorgen over hun veiligheid”, zei een Ethiopische katholieke bron die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven. “Deze zusters zijn onschuldig en ongevaarlijk.”

Oproep

Op 2 december sprak de Vereniging van Bisschoppenconferenties van leden in Oost-Afrika haar verdriet uit over het Ethiopische conflict.

“We dringen er bij de conflicterende partijen op aan om af te zien van etnisch profileren, willekeurige arrestaties en op het bevorderen van een vreedzaam samenleven”, zei de Keniaanse bisschop John Oballa Owaa, bestuurslid van AMECEA.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De mensenrechtenorganisaties willen dat Ethiopië de aanvallen op burgers onmiddellijk stopzet, de vrijlating van willekeurig gevangenen verzekert en onbelemmerde toegang tot West-Tigray voor hulporganisaties en voor bezoeken aan detentiecentra. Ze willen ook dat de VN een onafhankelijk onderzoek gelast naar misstanden in het conflict.

Oorlog

Het complexe en dodelijke gewapende conflict begon in november 2020 toen premier Abiy Ahmed opdracht gaf tot militaire aanvallen op het Tigray People’s Liberation Front (TPLF), heersers van de semi-autonome regio. Premier Abiy had de TPLF ervan beschuldigd een nationale legerbasis in de hoofdstad Mekele aan te vallen.

De oorlog heeft zich sindsdien uitgebreid, waarbij de TPLF zich verenigt met andere rebellengroepen om het nationale leger te bestrijden. Volgens rapporten heeft premier Abiy zich tot Rusland en China gewend om zijn militaire capaciteit te vergroten.

Bronnen: CNS en Amnesty International

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.