<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Mogelijk celstraf voor Nigeriaanse journalist met kritiek op rol regering bij christenvervolging

Catholic News Agency 19 augustus 2022
image
De Nigeriaanse journalist Luka Binniyat moet mogelijk de cel in. Hij schreef namelijk kritisch over de regering, die volgens hem te weinig doet om christenen in het land te beschermen tegen gewapende groeperingen. Foto: Facebook

Een Nigeriaanse journalist moet voor de rechter verschijnen omdat hij kritisch is over de manier waarop de regering met christenen omgaat. Volgens hem faalt de overheid erin christenen te beschermen tegen gewapende militanten.

Luka Binniyat, een katholieke mensenrechtenverslaggever, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd vanwege een artikel waarin hij kritiek heeft op de passiviteit van de Nigeriaanse regering ten aanzien van de bedreiging van christelijke gemeenschappen.

‘Botsingen’

Binniyat is aangeklaagd vanwege een artikel getiteld In Nigeria noemt de politie slachtpartijen ‘gruwelijk’ maar volgen geen arrestaties, dat op 29 oktober 2021 verscheen in de Epoch Times, een internationale krant. In het artikel schrijft Binniyat hoe een hoge functionaris van de deelstaat Kaduna, Samuel Aruwan, een slachtpartij onder ongewapende christenen had afgedaan als een “botsing” tussen dorpelingen en herders.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In het stuk bericht Binniyat over de moorden op christenen in twee dorpen in de deelstaat Kaduna. In Madamai werden op 28 september 2021 38 christenen afgeslacht door gewapende herders van de Fulani, een islamitische bevolkingsgroep. Een dag later doodden gewapende herders in het naburige christelijke dorp Jankassa nog eens vier dorpelingen.

Samuel Aruwan, gaf de volgende dag een persverklaring uit waarin stond dat het geweld het gevolg was van “botsingen” tussen plaatselijke dorpelingen en herders. Deze verklaring wekte wrevel bij de christenen in Kaduna en elders in Nigeria.

Verwarring

Binniyat citeert een Nigeriaanse senator die het niet eens was met Aruwans oordeel dat het bloedbad een “botsing” was tussen dorpelingen en herders. “De regering van de staat Kaduna gebruikt Samuel Aruwan, een christen, om verwarring te zaaien over de genocide in het christelijke zuiden van Kaduna”, vertelde senator Danjuma Laah aan Binniyat.

Binniyat werd op 4 november 2021 gearresteerd en kwam drie maanden later op borgtocht vrij. Hij zal op 6 september voor de Nigeriaanse rechtbank moeten voorkomen op beschuldiging van cyberstalking en hulp en medeplichtigheid bij cybermisdaad. Hij ontkent de aanklachten.

Slachtoffers krijgen de schuld

Volgens de Amerikaanse rechtsgeleerde en voormalig assistent-staatssecretaris Robert Destro past de vervolging van Binniyat bij de manier waarop de Nigeriaanse regering met het probleem omgaat. “In Nigeria is het officiële verhaal dat de slachtingen van christenen in hun huizen en kerken het resultaat zijn van ‘botsingen’ tussen vreedzame veehoeders die van hun traditionele weidegronden zijn verdreven door de klimaatverandering, en boeren die bezwaar maken tegen het feit dat hun boerderijen, dorpen en steden worden overspoeld door vee.”

“De realiteit is dat christenen en andere religieuze groepen zonder provocatie of waarschuwing worden aangevallen door gewapende militanten die ontvoeren, verkrachten, plunderen en moorden”, vervolgt hij. “Door deze aanvallen ‘botsingen’ te noemen die worden veroorzaakt door klimaatverandering, geeft de regering tegelijkertijd de slachtoffers de schuld, pleit zij de aanvallers vrij, en heeft zij een internationaal erkend excuus om niets te doen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Binniyats proces werd onlangs uitgesteld tot 6 september. Toen dat bekend werd, zei hij tegen de pers te vrezen voor zijn leven. “Er staat duidelijk een prijs op mijn hoofd. Mocht mij iets overkomen, dat wil ik dat de regering van de staat Kaduna verantwoordelijk wordt gehouden.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.