fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Nigeriaanse bisschop: ‘Er vindt een genocide plaats, maar olie doet kritiek op de regering verstommen’

KN Redactie 13 oktober 2022
image
Rouwende kerkgangers bij de uitvaart van slachtoffers van een terreuraanslag op een kerk in Owo, Nigeria, op 5 juni 2022. Daarbij kwamen 40 mensen om het leven. Foto: CNS - Temilade Adelaja, Reuters

Westerse landen en de VN hebben onvoldoende oog voor de structurele vervolging van christenen in Nigeria. Dat stelt de Nigeriaanse bisschop Wilfred Chikpa Anagbe deze week in Katholiek Nieuwsblad.

“De afgelopen jaren zijn talloze dorpen in onze staat platgebrand, duizenden mensen vermoord en meer dan een miljoen christenen verdreven, vooral in mijn bisdom”, zo vertelt bisschop Anagbe (57) van Makurdi, die onlangs op uitnodiging van hulporganisatie Kerk in Nood in Nederland was, tegen KN.

Boter op het hoofd

Met name de Fulani, een islamitische herdersstam, zaaien volgens de geestelijke dood en verderf in het Afrikaanse land, waarin ongeveer evenveel moslims als christenen wonen. Plaatselijke autoriteiten kijken weg van het probleem. Anagbe: “Nooit worden de moordenaars vervolgd of berecht, het bestaan van ontheemden wordt ontkend of gezien als een gevolg van klimaatverandering.”

image
Bisschop Wilfred Anagbe geeft Nigeria’s vervolgde christenen een stem. “Er is internationaal bewustzijn nodig van wat er gebeurt.” Foto: Dennis Peters - Kerk in Nood

Maar ook Westerse landen hebben volgens de katholieke bisschop boter op hun hoofd. Weliswaar is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties volop actief in Nigeria, en hebben de Westerse landen er hun ambassades, maar kritiek wordt te gemakkelijk ingeslikt.

“De VN geven toe dat er vluchtelingen zijn, maar spreken zich niet uit over de oorzaak”, aldus Anagbe. “Ambassadeurs reageren politiek correct. Vergeet niet dat Nigeria veel olie heeft. Net als bij Saudi Arabië doet dat kritiek verstommen.”

Politieke druk

De bisschop pleit daarom in Katholiek Nieuwsblad voor de politieke erkenning dat er een genocide plaatsvindt in Nigeria, en voor internationale druk op de regering van het land.

Meer lezen?

Het interview met bisschop Wilfred Anagbe is te lezen in Katholiek Nieuwsblad nr. 41. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!