<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Ontvoerde zuster na vier jaar vrij in Mali

KN Redactie 12 oktober 2021
image
Paus Franciscus zegent zuster Narváez, die onlangs vrijkwam na vier jaar gevangenschap in Mali. Foto: CNS photo - Vatican Media

Vier jaar lang hielden jihadisten de Colombiaanse franciscanes Gloria Narváez Argoti in Mali gevangen. Enkele dagen geleden kwam ze vrij en mocht ze ook haar opwachting maken bij paus Franciscus.

Sinds zaterdag is zuster Gloria Narváez Argoti weer op vrije voeten, nadat ze vier jaar en acht maanden lang gevangen werd gehouden door een islamitische groepering in Mali. De uit Colombia afkomstige zuster zette zich in het land in voor gezondheidszorg en de zorg voor een groep weeskinderen.

Moed en dapperheid

Op 9 oktober maakte de Malinese regering via Twitter bekend dat de zuster was bevrijd, waarbij haar “moed en dapperheid” geprezen werden. Diezelfde dag verscheen zuster Narváez op de Malinese staatstelevisie in het gezelschap van interim-president Goïta en aartsbisschop Zerbo. Zuster Narváez bedankte bij die gelegenheid de Malinese autoriteiten “voor alle inzet die jullie hebben getoond om mij te bevrijden; moge God jullie en Mali zegenen.”

Een dag later ontmoette de zuster paus Franciscus in het Vaticaan. Voorafgaand aan de Mis sprak de paus kort met zuster Narváez en zegende hij haar.

Goed behandeld

De 59-jarige zuster Narváez werd in februari 2017 ontvoerd door leden van de jihadistische groepering Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin, een aan al-Qaida verwante organisatie die actief is in West-Afrika. Deze groepering was ook verantwoordelijk voor de gijzeling van de Italiaanse missionaris Pierluigi Maccalli, die na twee jaar gevangenschap in 2020 vrijkwam.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De ontvoerders overvielen Narváez en drie medezusters in de pastorie van het dorp Karangasso, niet ver van de grens met Burkina Faso. Hun plan was om de jongste zuster mee te nemen, maar volgens zuster Carmen Isabel Valencia bood zuster Narváez in plaats daarvan zichzelf aan. De andere drie franciscanessen bleven ongedeerd.

Verschillende overheidsinstanties en veiligheidsdiensten zijn de afgelopen jaren bezig geweest om zuster Narváez weer vrij te krijgen. Volgens een onderhandelaar werd de zuster tijdens haar gevangenschap goed behandeld.

Teken van leven

In 2018 kwam een video van zuster Narváez naar buiten, waarin ze de paus en haar moeder-overste om hulp vroeg. Later dat jaar was ze op videobeelden te zien in het gezelschap van zes andere Westerse gijzelaars. Begin dit jaar gaf ze een teken van leven via een handgeschreven briefje aan haar broer Edgar, waarin ze mensen vroeg om voor haar te bidden.

“Ik stuur iedereen een warme groet”, schreef ze in het briefje, dat haar broer via het Rode Kruis in handen kreeg. “Moge Onze Lieve Heer jullie zegenen en gezond houden. Ik zit nu vier jaar gevangen en ben nu in het gezelschap van een nieuwe groep. Ik hoop dat iedereen voor mij bidt en dat God allen zegent. Ik heb hoop dat God mij zal helpen mijn vrijheid terug te krijgen.”

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.