Een katholieke priester uit Nigeria is afgelopen zaterdag ontvoerd en gisteren weer vrijgelaten. Twee jaar geleden overkwam hem al eens hetzelfde. Ontvoeringen van geestelijken zijn schering en inslag in het Afrikaanse land. Niet alleen religieuze, maar ook economische motieven spelen daarbij een rol.
Jude Onyebadi (54), een priester in Issele-Azagba, in de zuidelijke staat Delta in Nigeria, werd op 26 september in zijn boerderij door gewapende mannen overvallen en meegenomen, zo meldt de Nigeriaanse krant Premium Times. Ook drie medewerkers van de boerderij werden ontvoerd, maar die werden dezelfde dag nog vrijgelaten.
Onyebadi werd op dinsdag 29 september weer vrijgelaten. Hij werd door zijn ontvoerders mishandeld, maar liep geen ernstige verwondingen op. Of er losgeld is betaald, is niet bekend.
Nigeria is de dichtstbevolkte natie van Afrika. De verhouding tussen christenen en moslims is ongeveer gelijk, hoewel er grote regionale verschillen bestaan.
De Delta-staat is overwegend christelijk, maar kleine groepen moslimmilitanten vormen een voortdurende bedreiging. Velen van hen lijken Fulani te zijn, een etnische groep van islamitische nomaden.
Ontvoering is een voortdurend probleem in heel Nigeria. Alleen al in het bisdom Issele-Uku zijn sinds 2018 tenminste zes priesters ontvoerd. Bij een ontvoering die in juni plaatsvond, raakte een priester zwaargewond. Hij werd vier dagen vastgehouden, geslagen met knuppels, stenen en geweerkolven, en lag nog wekenlang in het ziekenhuis.
“Het is eenvoudig om een priester te ontvoeren, hem wat te martelen, en daar snel geld aan te verdienen”Tweet dit!
Volgens Charles Uganwa, woordvoerder van het bisdom Issele-Uku, zijn er diverse oorzaken aan te wijzen voor het wijdverbreide fenomeen. De belangrijkste drijfveer is niet een religieuze, maar een economische.
“Er is een grote werkloosheid in Nigeria, jongeren hebben niets omhanden… En ze verdienen zoveel geld aan een ontvoering”, aldus Uganwa. “Het is eenvoudig om een priester te ontvoeren, hem wat te martelen, en daar snel geld aan te verdienen.”
Priesters zijn om verschillende redenen kwetsbaar voor ontvoering, legt Uganwa uit. Ze zijn vaak een zichtbaar en bekend lid van een gemeenschap; ze dragen zelden wapens; en ze zijn vaak te vinden op voorspelbare plaatsen, zoals hun pastorie of kerk.
De Nigeriaanse bisschoppenconferentie verklaarde vorig jaar dat bisdommen geen losgeld mogen betalen voor de vrijlating van een priester. Daardoor zijn het nu vaak goedbedoelende parochianen die geld inzamelen om hun priester terug te krijgen.
“Over het algemeen komt er geen priester uit gevangenschap zonder dat er losgeld wordt betaald”, zegt Uganwa.
In een spraakmakende ontvoeringszaak van eerder dit jaar werden vier seminaristen van een seminarie in Kaduna gegijzeld voor losgeld. De ontvoerders lieten uiteindelijk drie seminaristen vrij, maar vermoordden de 18-jarige Michael Nnadi nadat hij weigerde zijn geloof af te zweren.
In het noorden van het land komen Fulani vaak in conflict met christenen over grondgebied. De radicaal-islamistische groepering Boko Haram, die rond 2009 ontstond, is nog steeds actief en heeft de afgelopen jaren verwoestende terreuraanslagen op christenen gepleegd.
Zo werden eind juli aanslagen gepleegd op vier christelijke dorpen in Zuid-Kaduna, waarbij meer dan 62 christenen werden gedood door islamitische terroristen. Eveneens in juli vermoordden terroristen vijf buitenlandse hulpverleners, van wie er drie in dienst waren van christelijke hulporganisaties.
Boko Haram is gelieerd aan Islamitische Staat en heeft tot op heden meer dan 2 miljoen mensen uit hun huizen verdreven.
“Christelijke leiders hebben geprotesteerd, maar de regering heeft geen enkele ambitie getoond om christenen te beschermen”Tweet dit!
Volgens Joseph Bature, een priester van het bisdom Maidugui waar Boko Haram voor het eerst opdook, heeft de terreurgroep het voorbije decennium de helft van de 300.000 katholieken verdreven die vroeger in het bisdom woonden.
Hoewel katholieken daar nog steeds openlijk de Mis vieren, moeten ze strenge veiligheidsmaatregelen nemen tegen zelfmoordaanslagen.
“Boko Haram is nog steeds erg actief, niet zozeer in de stad maar vooral in de buitengebieden”, aldus Bature. “Nog steeds ontvoeren ze mensen, ze plegen bomaanslagen, leggen mijnen op de weg.”
Nigeriaanse christenen beklagen zich over het feit dat de door moslims gedomineerde regering traag, onvoldoende of zelfs helemaal niet heeft gereageerd op het probleem van christenvervolging.
“De belangrijkste kwestie is dat de regering in Nigeria helaas niet genoeg wil toont, zowel in woord als in daad, om het geweld en het bloedvergieten dat we zien te helpen beteugelen”, zo zegt bisschop Emmanuel Badejo van Oyo.
“Het is geen geheim dat er in Nigeria, vooral door de regering Buhari, allerlei wetten zijn uitgevaardigd die christenen benadelen en moslims begunstigen”, aldus bisschop Badejo. Hij wijst erop dat president Buhari zelf van Fulani-afkomst is.
“De christelijke kerken hebben geprotesteerd, christelijke leiders hebben geprotesteerd, maar de regering heeft geen enkele ambitie getoond om christenen te beschermen.”
Vandaag eindigt een periode van 40 dagen van gebed, die de bisschoppen van Nigeria hebben afgeroepen om een einde te maken aan de vervolging, die ze vaak als een genocide hebben omschreven.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.