<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Soedanese bisschoppen: ‘We keren terug naar een militair tijdperk’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 november 2021
image
Soedanezen protesteren tegen de staatsgreep van 25 oktober 2021. Foto: CNS Photo - Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters

De bisschoppen in Soedan hebben hun zorgen uitgesproken over de coup van 25 oktober. “We keren terug naar een militair tijdperk, naar oorlog in plaats van vrede”.

Mgr. Yunan Tombe Trille, voorzitter van de bisschoppenconferentie van Soedan en Zuid-Soedan sprak donderdag met Fides over de roerige situatie in Soedan – een van de grootse landen in Afrika.

Het Soedanese leger arresteerde op 25 oktober premier Abdulla Hamdok. Deze was aan de macht sinds 2019, toen Omar al-Bashir na massaprotesten was afgezet. Bashir had het land gedurende ruim dertig jaar met harde hand geregeerd. Na zijn afzetting werd Hamdok de leider van een overgangscoalitie van burgers en militairen. Hij moest het land leiden naar vrije verkiezingen en een democratie met gekozen burgers aan de macht.

Noodtoestand afgekondigd

Volgens generaal Abdel Fattah al Burhan stevende Soedan onder premier Hamdok echter op een burgeroorlog af. Hij beweert geen staatsgreep gepleegd te hebben, maar actie om koers te houden richting een democratie. De toespraak waarin hij dit zei, heeft de publieke opinie verdeeld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aan de andere kant riep de premier op om de straat op te gaan en “de democratie te heroveren die van ons is gestolen”. Naast Hamdok werden ook burgerpolitici en activisten die een belangrijke rol speelden in de overgangsregering opgepakt. Vervolgens werd de noodtoestand uitgeroepen.

Moslimbroederschap

Bisschop Yunan Tombe Trille zei te geloven dat de Moslimbroederschap achter de coup zit. “Je kon ze dagen voor de staatsgreep zien in het Paleis van de Republiek. Hun verzoek aan de regerende politicus was duidelijk: stap opzij en draag alles over aan de militairen. Intussen werd de noodtoestand afgekondigd en werden de Hoge Raad, de regering en de instituties ontbonden.”

De vooruitzichten zijn niet rooskleurig, aldus de bisschop. “Ik denk dat de militairen alle macht zullen grijpen en de wereld voor gek zullen zetten door verkiezingen te houden die de zoveelste farce zullen zijn. Ze zullen een onwettige macht legitimeren, precies zoals in het verleden met regeringen is gebeurd. De mensen zullen naar alle waarschijnlijkheid de straat op blijven gaan, maar in deze situatie voorspel ik dat er veel leed zal zijn.”

Protesten

Inmiddels zijn vele duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de staatsgreep. De protesten werden door de militairen hard neergeslagen, met zeker negen doden en rond de tweehonderd gewonden tot gevolg. Precieze cijfers ontbreken, omdat internet en telefoonverbindingen niet of nauwelijks werken.

Volgens verschillende media is generaal Abdel Fatah al-Burhan van plan om een nieuwe regeringsleider aan te wijzen. Die moet vervolgens een nieuw kabinet voordragen. Inmiddels zou de premier weer thuis zijn.

Bronnen: Fides, Trouw, NU.nl

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.