fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

‘Tweede golf’ sprinkhanenplaag in Oost-Afrika: nieuwe hongersnood dreigt

KNA 9 februari 2021
image
Peter Maganjo en Isaac Ndung'U, boeren in centraal Kenia, nemen de schade op aan hun gewassen na de sprinkhanenplaag van januari 2020. Nu een jaar later bedreigt een nieuwe zwerm het gebied. Foto: CNS photo - Fredrick Nzwili

Hulporganisaties waarschuwen voor een nieuwe humanitaire ramp in Oost-Afrika, nu een tweede golf zich aandient van de sprinkhanenplaag die een jaar geleden uitbrak.

“We zijn erg bezorgd over het feit dat ongedierte opnieuw een bedreiging vormt voor de voedselzekerheid van de bevolking in landen als Kenia, Somalië en Ethiopië”, aldus de directeur van de katholieke hulporganisatie Misereor, Martin Bröckelmann-Simon. “Oogsten worden door de sprinkhanen vernietigd, wat het risico op een nieuwe hongersnood met zich meebrengt.”

image
Woestijnsprinkhanen doen zich tegoed aan een maïsveld in Kenia, in juni 2020. Foto: CNS photo - Baz Ratner, Reuters

Oorzaken

Het zuidelijke deel van Somalië heeft de noodtoestand uitgeroepen, melden Afrikaanse media.

Misereor zegt dat de sprinkhanenplaag twee oorzaken heeft: het zeer natte weer op het Arabische schiereiland als gevolg van klimaatverandering, en het geweld in Jemen en Somalië dat effectieve maatregelen tegen de sprinkhanen verhindert.

Voedselreserves uitgeput

Sinds medio 2020 dreigt een voedselcrisis voor ongeveer 29 miljoen mensen in de regio. De voedselreserves zijn inmiddels uitgeput en de weerstand van de bevolking is ernstig verzwakt, zo waarschuwt Misereor.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1