<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Zuid-Soedanese jongeren en religieuzen lopen 150 kilometer op weg naar paus Franciscus

Fredrick Nzwili - OSV News 2 februari 2023
image
Jongeren en religieuzen hebben 150 kilometer te voet afgelegd naar de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba, waar paus Franciscus morgen zal arriveren. De wandelaars willen met hun tocht aandacht vragen voor vrede in het onrustige land. Foto: OSV - Zuster Orla Treacy, Twitter

Tachtig Zuid-Soedanese jongeren hebben 150 kilometer te voet afgelegd om paus Franciscus in de hoofdstad Juba te ontmoeten. Bisschop Christian Carlassare van Rumbek liep mee: “Ik voel me getransformeerd door de vreugde van deze jongeren.”

Op 25 januari vertrokken tachtig jongeren uit het Zuid-Soedanese bisdom Rumbek richting de hoofdstad Juba, 418 kilometer verderop. Daar zal paus Franciscus, die nu nog in buurland Congo is, op 3 februari arriveren voor zijn bezoek aan Zuid-Soedan; een gebeurtenis waar deze jongeren graag de lange reis voor over hebben.

Oecumenische tocht

Paus Franciscus’ bezoek aan Juba heeft een hoog oecumenisch gehalte, omdat hij de reis samen met de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en Iain Greenshields, hoofd van de Kerk van Schotland, aflegt. In Zuid-Soedan bestaat het christelijke deel van de bevolking vooral uit katholieken, anglicanen en protestanten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook de tocht die de jongeren afleggen kan oecumenisch genoemd worden. Christian Carlassare, de katholieke bisschop van Rumbek, loopt bijvoorbeeld mee, net als zijn anglicaanse evenknie Alapayo Manyang Kuctiel en de Ierse zuster Orla Treacy. Het gezelschap hoopt vandaag aan te komen in de hoofdstad, zodat ze op tijd zijn voor de komst van de paus.

De ‘Vredestocht’, zoals de pelgrimage van deze jongeren genoemd wordt, voert door streken waar de gevolgen van de burgeroorlog die tussen 2013 en 2020 werd uitgevochten nog altijd zichtbaar zijn. Op 31 januari, de zevende dag van de pelgrimstocht, twitterde zuster Orla: “Aangekomen in Mingkaman. Thuisbasis van zoveel ontheemde mensen. We waarderen allemaal wat we thuis hebben.”

‘Grote vreugde’

Bisschop Carlassare vertelt persbureau OSV dat de jongeren die meelopen hem inspireren. “Naast de vermoeidheid en de pijn is er ook grote vreugde, en ikzelf voel me echt getransformeerd door de vreugde van deze jongeren.”

image
Bisschop Christian Carlassare (rechts): "Naast de vermoeidheid en de pijn is er ook grote vreugde, en ikzelf voel me echt getransformeerd door de vreugde van deze jongeren.” Foto: OSV - Zuster Orla Treacy, Twitter

Hoewel de burgeroorlog is geëindigd, leven veel Zuid-Soedanezen nog steeds in onveilige situaties. Carlassare zelf kan daarover meepraten: nauwelijks een maand nadat hij vanuit Italië in het land was, werd hij in zijn been geschoten. Zijn wijding tot bisschop moest daardoor bijna een jaar uitgesteld worden en vond pas op 25 maart 2022 plaats.

Toneel over vrede

De deelnemers van de Vredestocht hebben ongeveer 150 kilometer van de totale afstand gelopen. Tussendoor hebben ze etappes per auto afgelegd om de reis behapbaar te houden. In de dorpen op hun route hebben de jonge deelnemers toneelstukken opgevoerd waarin een vredesboodschap centraal stond.

Bisschop Carlassare heeft zich tijdens de tocht gerealiseerd hoezeer de wandelende jongeren en religieuzen de hoop van het land en de Kerk vertegenwoordigen, vertelt hij. “De mensen blijven echt onder de indruk van deze toneelstukken. Ze waarderen de kracht van deze jongeren en de hoop die ze de gemeenschappen brengen terwijl ze op weg zijn naar het bezoek van de paus.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens Carlassare is het doel van de reis om samen te wandelen en ook te bidden, na te denken en de gemeenschappen te inspireren. “Wij zijn als kinderen van God geroepen om de broederschap te erkennen die ons allen verbindt. Het is mooi om erkend te worden als broeders en zusters wanneer we werken aan verzoening”, zegt hij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.