<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Zuster benoemd tot secretaris-generaal Eritrese bisschoppenconferentie

Catholic News Service 1 juli 2021
image
Zuster Tseghereda Yohannes is benoemd tot secretaris-generaal van de Eritrese bisschoppenconferentie. Foto: CNS photo - Tseghereda Yohannes

Combonianenzuster Tseghereda Yohannes is benoemd tot secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie van Eritrea. Voor de zuster komt de nieuwe functie als een verrassing: “Dit had ik totaal niet verwacht, omdat mijn missiewerk op onderwijzen is gericht.”

Yohannes is docente biologie en scheikunde op verschillende scholen geweest. Ze heeft ook in het studentenpastoraat gewerkt op de Universiteit van Eritrea en was adviseur voor de combiniaanse missiezusters in Kenia en Eritrea. De combonianen zijn een congregatie die halverwege de negentiende eeuw is gesticht door de Italiaanse missionaris Daniele Comboni. De orde is actief in veel landen, met name in Afrika.

Problemen

Tussen Eritrea en buurland Ethiopië botert het allerminst; hoewel de Ethiopische premier Ahmed in 2018 een vredesakkoord wist te bewerkstelligen, hebben de landen al bijna dertig jaar een conflict met elkaar.

“Jammer genoeg is het conflict tussen Eritrea en Ethiopië een probleem zonder einde”, zegt Yohannes. “De Eritrese bisschoppen hebben de oorlog veroordeeld en de leiders van beide landen opgeroepen om het probleem op te lossen. We proberen te ontdekken hoe we de bevolkingen van beide landen met elkaar kunnen verzoenen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Onlangs nam de Eritrese regering katholieke scholen en ziekenhuizen in beslag. “Dat is bizar omdat de katholieke Kerk geen concurrent van de overheid is”, zegt Yohannes daarover. “In tegendeel: de Kerk biedt haar diensten aan de Eritreeërs op het gebied van educatie en gezondheid.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.