Dat meldt de provincie Noord-Brabant op haar website.
Het klooster, een rijksmonument, is voor de provincie “van ‘iconisch’ belang”.
Sint-Catharinadal is de oudste vrouwenkloostergemeenschap van Nederland.
De kloostergemeenschap van Sint-Catharinadal bestaat sinds 1271 en was destijds gevestigd in het West-Brabantse dorpje Vroenhout.
In 1647 vestigden de zusters zich in Oosterhout.
Volgens de provincie past het plan van de zusters norbertinessen voor behoud en ontwikkeling van Sint-Catharinadal “in de verhaallijn ‘Religieus Brabant’, die deel uitmaakt van het concept-beleidskader Erfgoed”.
De belangrijkste punten uit het plan zijn de aanleg en exploitatie van een wijngaard, de uitbreiding en modernisering van de gastenvleugel, een wijnhuis met kleine taveerne en landwinkel en het werkgelegenheid bieden aan mensen met een beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De zusters presenteerden in juli hun wijngaard, die met een oppervlakte van 7,5 hectare de grootste van Nederland is. Op het land zijn 35.3000 wijnstokken gepland.
De zusters norbertinessen zijn “intens dankbaar voor het besluit van Gedeputeerde Staten”, zegt priorin Maria van Bussel.
“Het stemt ons hoopvol dat we op deze wijze voort mogen bouwen op een rijke traditie en een lange geschiedenis. In de voorbije 744 jaar stonden de zusters vaak voor cruciale momenten en grote bedreigingen. Telkens opnieuw konden zij samen, vanuit hun geloof, de weg vinden naar een nieuwe toekomst. Wij realiseren ons dat dit een moeilijke tijd is, maar als gemeenschap die zowel op God als op mensen is gericht, mag er zeker sprake van bestaansrecht zijn. Met dit project hebben we een goede reden om vol vertrouwen te volharden”, aldus de priorin.