fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Aartsbisschop Aleppo: ‘Waar wacht het Westen op om in te grijpen tegen IS?’

KN Redactie 4 juni 2015
image

In een brief aan de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood stelt mgr. Jean-Clement Jeanbart dat er snel grootschalig ingrijpen nodig is om “deze monsterachtigheden te stoppen” die in Syrië en Irak plaatsvinden.

‘Monsterachtigheden halt toeroepen’
“ISIS”, aldus mgr. Jeanbart, “dat al duizenden mensen in de regio heeft vermoord, jaagt de gelovigen in Aleppo angst aan.” “Waar wacht het Westen na Maloula, Mosoel, Idleb en Palmyra op voordat het ingrijpt? Waar wachten de grote naties op voordat zij deze monsterachtigheden een halt toeroepen?”

‘Vrede brengen’
“Mogen al diegenen die geloven in… God en al diegenen die mededogen hebben met de onschuldigen hun stem met ons verheffen en de beschaafde landen oproepen actie te ondernemen om vrede te brengen.”

Arabische Lente
Aleppo heeft enkele van de ergste gevechten meegemaakt in het conflict dat na de Arabische Lente van 2011 oplaaide tussen het regeringsleger van president al-Assad en rebellengroepen. Grote delen van de stad liggen in puin.

Offensieven van rebellen
Het geweld is de afgelopen weken geïntensifeerd. De regering claimt dat het de beschieting van Aleppo heeft opgevoerd als antwoord op offensieven van de rebellen.

Aantal christenen gedaald
Grote aantallen mensen van alle geloven ontvluchten de region. De Chaldeeuwse bisschop Antoine Audo zei vorige maand dat het aantal christenen in Aleppo is gedaald van 250.000 tot minder dan honderdduizend.

Opnieuw onder vuur
Aartsbisschop Jeanbart beschrijft ook hoe zijn woning in Aleppo – die al meer dan twintig keer werd geraakt door mortiergranaten – opnieuw onder vuur was komen te liggen. Niemand raakte gewond bij de beschieting.

Kerken 
Bij eerdere beschietingen werden in de afgelopen twee jaar vijf van de twaalf melkitische kerken in de stad beschadigd.