fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Aartsbisschop: ‘Allahverbod geldt alleen voor krant’

KN Redactie 27 januari 2015
image

Dat schrijft de voorzitter van de Maleise bisschoppenconferentie aartsbisschop Julian Leow in een herderlijke brief.
Aanleiding is het oordeel van het Hof van Beroep dat het Maleise katholieke weekblad vorige week verbood om het woord Allah als godsnaam te gebruiken. Die beperking geldt alleen het weekblad, aldus aartsbisschop Leow, en treft geen andere activiteiten van de katholieke Kerk.

Onzekerheid
“De regering heeft gezegd dat het besluit van het Hof alleen betrekking heeft op de zaak van de Herald“, schrijft hij. “Wij moeten de regering daarom op haar woord geloven.” Mgr. Leow verhult overigens niet dat het verbod onzekerheid creëert en mogelijke repercussies zal hebben op de godsdienstvrijheid van de minderheden in het overwegend islamitische land.
Maar katholieken zijn mensen van “geloof en hoop” en staan pal voor gerechtigheid en waarheid. “Wij moeten de rechten van de minderheid en de stemmelozen beschermen”, citeert AsiaNews de aartsbisschop van Kuala Lumpur.

Ouder dan islam
Met de uitspraak van het Hof komt vooralsnog een einde aan een al jaren voortslepende kwestie. Omdat het Maleis alleen het woord Allah als godsnaam kent gebruiken ook niet-moslims deze term die ouder is dan de islam en van oorsprong opperwezen betekent.

‘Verwarrend voor moslims’
Bepaalde islamitische groeperingen begonnen enkele jaren geleden bezwaren te maken tegen het gebruik van het woord door niet-islamitische publicaties, waaronder de Catholic Herald. Dat zou moslims in verwarring kunnen brengen, zo werd aangevoerd. Daarop besloot de minister van binnenlandse zaken de vergunning van de krant in te trekken. Na de uitspraak van het Hof van Beroep lijken de juridische mogelijkheden het verbod ongedaan te maken uitgeput.

Met liefde overwinnen
“Wij moeten vergeven en ons liefdevol opstellen in het bijzonder tegenover degenen die niet begrijpen en verkeerd geïnformeerd zijn.”
Hoewel het opgelegde verbod volgens de aartsbisschop indruist tegen de grondwet kan deze strijd alleen met liefde worden overwonnen, “want God is liefde”.
Van de 28 miljoen inwoners van Maleisie is 60% moslim. Christenen vormen met ruim 2,6 miljoen leden na de boeddhisten de grootste religieuze gemeenschap.