fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Aartsbisschop Athene: stem ‘ja’ zondag; paus roept op tot gebed voor Grieken

KN Redactie 3 juli 2015
image

Aartsbisschop Jeronimus II van Athene riep de Grieken woensdag op, in het hart van Europa te blijven. Hij is een van 85 bekende Grieken die hun land hebben opgeroepen ‘ja’ te stemmen, hoe zwaar de voorwaarden ook mogen zijn, zodat in ieder geval de banken weer open kunnen en de economische verlamming van deze week beëindigd kan worden.

Zeldzame interventie

Het is een zeldzame publieke interventie van de aartsbisschop, die zich normaal gesproken niet uitlaat over politiek en over controversiële zaken in het algemeen.

Tsipras: ‘nee’ stemmen

De Griekse premier Alexis Tsipras riep de Grieken eerder deze week juist op ‘nee’ te stemmen tegen wat hij ondemocratische en dominerende elementen vindt, die Griekenland volgens hem de afgrond in duwen.

Varoufakis: bij ‘ja’ stap ik op

Zijn minister van Financiën, Yanis Varoufakis, heeft al laten weten bij een ‘ja’ zondag, op te stappen, zo meldde Elsevier.

Paus Franciscus

Paus Franciscus heeft de gelovigen woensdag uitgenodigd zich te verenigen in gebed voor het welzijn van het Griekse volk. In een notitie van de Vaticaanse persdienst staat dat hij het nieuws over de Griekse economische en maatschappelijke situatie “zorgelijk” vindt, en “zijn nabijheid bij het hele Griekse volk overbrengt”.

‘Waardigheid menselijke persoon’

“De waardigheid van de menselijke persoon moet in het centrum blijven staan van ieder politiek en technisch debat, net als in het nemen van veranwoordelijke beslissingen”, aldus de paus.

‘Gebed voor welzijn Grieks volk’

Franciscus nodigt alle gelovigen uit zich “te verenigen in gebed voor het welzijn van het geliefde Griekse volk”.