fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Aartsbisschop Centraal Afrikaanse Republiek: ‘pausbezoek teken van Gods goedheid’

KN Redactie 13 maart 2015
image

Dat zegt de aartsbisschop van de CAR, Dieudonné Nzapalainga, tegen Kerk in Nood op de aankondiging van het Vaticaan dat de paus zijn land inderdaad in november zal bezoeken.

De paus zelf had de plannen voor deze reis onthuld aan de journalisten die in januari met hem meereisden op zijn vlucht van Manila naar Rome.

Fragiele vrede
De aartsbisschop zei dat de vreselijke gevechten die het land hebben geplaagd de laatste tijd waren gestopt door de interventie van een VN-vredesmacht.

“De vredesmacht is als een dokter die ons land tot de status van een herstellende zieke heeft gebracht.” Maar hij voegde eraan toe dat de vrede fragiel is en kan verdwijnen als de VN zich terugtrekt.

Geen religieus conflict
De burgeroorlog in het Afrikaanse land was volgens de aartsbisschop een conflict tussen twee rebellerende troepen. “Beide partijen hebben verschrikkelijke misdaden begaan, ze hebben gemoord, verkracht, kerken en moskeeën en hele dorpen verwoest.”

Hoewel de ene groep voor het merendeel uit moslims bestond en de andere groep christelijk was, was het in de ogen van de aartsbisschop geen religieus conflict. “Er was geen enkele religieuze leider, noch bij de christenen, noch bij de moslims die op de een of ander manier bij de strijd betrokken was”, aldus de aartsbisschop.

‘Hoop geven’
Hoewel de strijd minder geworden is, heeft het dagelijks leven nog niet zijn normale loop, zei de aartsbisschop. Zo’n 30.000 mensen leven in vluchtelingenkampen in de hoofdstad. Daarnaast hebben duizenden hun toevlucht genomen in kerken en moskeeën. “Veel anderen kunnen niet terugkeren omdat hun huis is vernield. De kinderen kunnen niet terug naar school, terwijl er geen werk is voor mannen en vrouwen.”

De aartsbisschop zei het als zijn taak te zien om “te waken over zijn kudde, de mensen van God, en hun hoop te geven.”. Verder zei hij dat het bezoek van de paus en zijn boodschap van hoop nieuwe kracht zou brengen voor de mensen van de Centraal Afrikaanse Republiek.