fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Aartsbisschop Dublin ‘hoopvol’ over aanwezigheid paus bij Wereldgezinsdagen

KN Redactie 29 september 2015
image

Dat zei hij aartsbisschop Diarmuid Martin in een interview op de Ierse televisie. Bij de afsluiting van de Wereldgezinsdagen in Philadelphia werd bekend gemaakt dat de editie van 2018 in het Ierse Dublin zal plaatsvinden. Of de paus daarbij zal zijn is nog onzeker. Aartsbisschop Diarmuid Martin hoopt dat Franciscus zal komen, maar heeft in Philadelphia nog niet met de paus gesproken over een uitnodiging.

Sympathie voor Ierland

De aartsbisschop van Dublin vermoedt dat de Ierse hoofdstad is verkozen als locatie voor de komende Wereldgezinsdagen, omdat de paus een persoonlijke voorkeur had voor Ierland. “Hij heeft veel sympathie voor Ierland en hij heeft zorg voor Ierland en ik denk dat hij dit beschouwt als een bezoek aan Ierland, maar dan met een goede voorbereiding in plaats van op het laatste moment te komen.”

Misbruikschandalen

De Ierse prelaat zei dat Franciscus zorg heeft voor Ierland vanwege de gevolgen van misbruikschandalen in de Ierse Kerk. Martin voegde toe dat de paus op de hoogte is van het feit dat de Ierse maatschappij sterk aan het veranderen is.

Deelname paus

De Wereldgezinsdagen en een eventuele komst van de paus zullen in de Ierse bisschoppenconferentie worden besproken, zo vertelde de aartsbisschop. Martin denkt dat mogelijk al binnen drie weken bekend wordt of de paus deel zal nemen aan de Wereldgezinsdagen in 2018.

Acht eerdere edities

De Wereldgezinsdagen werden in 1994 ingesteld door St. Johannes Paulus II en vond sindsdien acht keer plaats, waaronder twee keer in Rome. Bij zes van de acht edities was de paus aanwezig.