fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Aartsbisschop Dublin: ‘Kinderen hebben recht op een vader en moeder’

KN Redactie 22 mei 2015
image

Vandaag kunnen de Ieren zich in het referendum uitspreken voor of tegen een grondwetswijziging over de definitie van het huwelijk.

De Ierse regering vraagt aan haar bevolking of de definitie van het burgerlijk huwelijk uitgebreid moet worden met paren van hetzelfde geslacht.

Als het referendum wordt aangenomen zal een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht dezelfde grondwettelijke status hebben als een huwelijk tussen man en vrouw.

‘Gevolgen voor de samenleving’
Volgens de aartsbisschop is er “een unieke complementariteit tussen mannen en vrouwen, geworteld in de aard van onze menselijkheid”.

“Ik geloof dat deze complementariteit behoort tot de fundamentele definitie van het huwelijk. Het huwelijk heeft zijn plaats in de opbouw van de samenleving en het veranderen van de definitie zal gevolgen op de lange termijn hebben. Kinderen hebben het recht, waar mogelijk, op een vader en een moeder. Het zal heel erg moeilijk zijn deze bevestiging in de realiteit te behouden als de Ierse grondwet verandert”, aldus mgr. Martin.

Zorgvuldige bezinning
Volgens de aartsbisschop is het mogelijk “om te reageren op de behoeften en relaties van homoseksuelen, met een andere vorm van legalisatie, die de definitie van het huwelijk niet verandert”.

Mgr. Martin riep de gelovigen in aanloop naar het referendum op tot gebed en zorgvuldige bezinning over het huwelijk en gezin.

‘Nee-stem’
Ook andere Ierse bisschoppen hebben in een pastorale brief hun gelovigen aangemoedigd zorgvuldig na te denken over de gevolgen die een grondwetswijziging over het huwelijk kan hebben op het gezin.

De Ierse bisschoppen hebben laten weten de ‘Nee-stem’ tegen de herdefiniëring van het huwelijk te steunen.

{gallery}Ierland referendum{/gallery}