fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Aartsbisschop Kiev: Oekraïne ‘kan geseculariseerd Europa wekken’

KN Redactie 10 juni 2015
image

Dat zegt het hoofd van de met Rome geünieerde Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, in een interview met het Poolse blad The Network, meldt RISU.

‘Europees bewustzijn van Oekraïne’
“Wanneer we spreken over Europees bewustzijn van Oekraïne, bedoelen we allereerst bepaalde internet processen in ons land. De vonk die de Revolutie van Waardigheid deed ontvlammen was per slot van rekening het besluit van president Janoekovitsj om het associatieverdrag met de Europese Unie niet te tekenen”, aldus mgr. Sjevtsjoek.

Ware Europese waarden
Volgens de grootaartsbisschop van Kiev zien buitenlanders die Oekraïne bezoeken de bewoners van dat land bereid zijn hun levens te geven voor ware Europese waarden die Europeanen vandaag de dag niet willen verdedigen en zelfs zijn vergeten. “We geloven”, zei hij, dat het christelijke Oekraïne “een uitdaging kan zijn om het geseculariseerde Europa wakker te maken”.

‘Valse waarden zoals genderideologie’
Oekraïne “wijst valse waarden zoals de genderideologie af, hoewel dat een obstakel kan zijn voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Maar de EU is nog niet Europa. De EU kan bestaan zonder Oekraïne, maar Europa kan niet bestaan zonder Oekraïne, omdat het incompleet zal zijn”.

‘Agressie van het naburige land’
Verder zei mgr. Sjevtsjoek dat zijn Kerk “natuurlijk” naast het volk staat nu “ons thuisland agressie van de militaire krachten van het naburige land ervaart” en er dagelijks “Oekraïense soldaten en burgers worden gedood”.

‘Internationale publieke opinie’
Als Oekraïne lijdt onder “oneerlijke agressie”, moet de Kerk dat “openhartig, oprecht en luid verklaren, in het bijzonder appellerend aan de internationale publieke opinie”.