fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Advocaat: ‘Kim Davis ontmoette paus’

KN Redactie 30 september 2015
image

De ontmoeting had plaats in de nuntiatuur in Washington, zei de advocaat tegen CBS News. Washington was vorige week donderdag Franciscus’ eerste halte tijdens zijn eerste bezoek aan de Verenigde Staten.

Door paus Franciscus gezegende rozenkrans

Davis zou paus Franciscus om gebed hebben gevraagd. Franciscus zou haar op zijn beurt gezegd hebben sterk te blijven. Ook zou hij Davis een door hemzelf gezegende rozenkrans hebben gegeven.

Formaliteiten rond ‘homohuwelijk’

Kim Davis werd begin september enkele dagen in de cel gezet omdat ze als ambtenaar van de burgerlijke stand niet wilde meewerken aan de formaliteiten rond het ‘homohuwelijk’.

Dat werd eerder dit jaar in alle Amerikaanse staten ingevoerd na een vonnis van het Hooggerechtshof. Davis vindt dat medewerking aan een sluiting van ‘homohuwelijken’ tegen haar geweten indruist.

Gewetensvrijheid

Tijdens de persconferentie in het vliegtuig terug naar Rome sprak de paus zich, na een vraag over de zaak rond Kim Davis, al uit voor de gewetensvrijheid.

Elk gerecht dient dit recht te respecteren, zei Franciscus, omdat anders iemand een mensenrecht wordt ontzegd. “Het is een recht, en als we vrede willen moeten we dit recht eerbiedigen.”

Op vrije voeten

Kim Davis is inmiddels weer op vrije voeten. Zij zal op een ander moment nog voor de rechtbank moeten verschijnen.