Dat meldde Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi zaterdagavond op een persconferentie in het Vaticaan. De gezinssynode wordt morgen afgesloten met een H. Mis in de Sint-Pieter, die de paus in concelebratie met de synodevaders zal vieren.
De Italiaanse tekst van het document is inmiddels vrijgegeven. In het document worden overigens geen besluiten genomen; het is slechts een aanbeveling aan paus Franciscus. In de laatste paragraaf schrijven de synodevaders dat zij het document aan de paus geven met de vraag, er een document over het gezin op te baseren.
Paus Franciscus sprak de synodevaders voorafgaand aan de stemming toe. Als afsluiting zongen de aanwezigen het ‘Te Deum’.
Twee kardinalen lieten zich vandaag al uit over het slotdocument. Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin sprak in de Corriere della Sera van een “zeer uitgewogen tekst”, die probeert rekening te houden met alle zichtswijzen.
Op de vraag of het in de relatio van de Duitstalige werkgroep geopperde idee om hertrouwd gescheidenen in individuele, beargumenteerde gevallen toch tot de sacramenten toe te laten, antwoordde de kardinaal: “Mijn indruk is dat geprobeerd is om overeenstemming te bereiken, en de paus de mogelijkheid te bieden deze vragen te verdiepen.”
Kardinaal Christoph Schönborn zei vandaag in het Vaticaan tegen journalisten dat het in het slotdocument niet rechtstreeks zal gaan over het toelaten van hertrouwd gescheidenen tot de communie. Wel worden er volgens hem “fundamentele criteria” voor de zielzorg genoemd “ter onderscheiding van situaties” die van de katholieke leer afwijken.
Er bestaat niet alleen zwart of wit, ging hij verder. Wat nodig is, is volgens de kardinaal steeds individuele gevallen te onderzoeken. Hij wees erop dat ook St.-Johannes Paulus II dat al schrijft in Familiaris consortio, het document uit 1981 dat volgde op een eerdere synode over het gezin.
De Poolse paus schrijft daarin: “De herders moeten weten dat zij, uit liefde voor de waarheid, verplicht zijn de situaties goed te onderscheiden.” Even verderop voegt hij daaraan toe dat: “Niettemin bevestigt de Kerk haar praktijk, gebaseerd op de heilige Schrift, de hertrouwde gescheidenen niet tot de communie toe te laten.”
Toelating tot de sacramenten is, schrijft St.-Johannes Paulus II, gebonden aan voorwaarden: “De verzoening in het sacrament van de Boete, die de weg opent naar het sacrament van de Eucharistie, kan verder alleen verleend worden aan degenen die er berouw over hebben dat zij het teken van het verbond en de trouw van Christus geschonden hebben en die oprecht bereid zijn een vorm van leven te leiden die niet meer in tegenspraak is met de onontbindbaarheid van het huwelijk. Dit brengt concreet mee dat de man en de vrouw ‘de verplichting op zich nemen in volledige onthouding te leven, d.w.z. zich van de eigenlijke huwelijksdaad te onthouden, wanneer zij om serieuze redenen – zoals bijvoorbeeld de opvoeding van kinderen – niet kunnen voldoen aan de verplichting uit elkaar te gaan’.”
Kardinaal Schönborn benadrukte verder dat voor hem de boodschap van de synode niet zozeer ligt in concrete individuele uitspraken, maar daarin dat de Kerk in de huidige tijd een groot “ja” zegt tegen het gezin. Volgens Schönborn is het al bemerkenswaard dat de Kerk wereldwijd twee jaar lang gedebatteerd heeft over alle positieve en moeilijke aspecten.
De boodschap van de synode, aldus de kardinaal, is dat het gezin geen “achterhaald model” is. Het is de “fundamenteelste werkelijkheid” van de samenleving.
Lees hier de toespraak van paus Franciscus tot de synodevaders.