fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Ambrosiaanse schola aan de kant gezet

KN Redactie 4 december 2015
image

De basilica San Vittore al Corpo stelt geen prijs meer op de schola, die in 1980 door dirigent en domorganist Giovanni Vianini is opgericht, en tientallen cd’s op haar naam heeft staan. Het koor bestaat uit een mannen- en vrouwenschola die elk ongeveer twintig zangers tellen. Gewoonlijk treden ze samen op.

Ambrosiaanse ritus

Sinds 35 jaar vervuld de schola een dubbele taakstelling: de liturgische koordienst en het cultiveren van de gregoriaanse en ambrosiaanse zang. In het bisdom Milaan geldt de Ambrosiaanse ritus, die enigszins afwijkt van de ‘normale’ Romeinse. Bovendien kent de rite een eigen, Oosters aandoend dialect van het gregoriaans, met soms oeroude christelijke gezangen, die elders niet meer voorkomen. De liturgische traditie gaat terug op Sint Ambrosius, aartsbisschop van Milaan van 347-397.

Religieus tintje

“Het koor moet plaats maken voor een vlak gezang met begeleiding van gitaar en elektronisch orgel. De traditie van volkszang hoeft niet onderschat te worden, maar is wel iets anders dan sacrale muziek. Wat nu echter aan moderne volkszang geboden werd is noch muzikaal noch tekstueel liturgisch. De melodieën hebben niets meer met kerkmuziek te maken en de teksten hebben in het beste geval soms een religieus tintje”, aldus een teleurgesteld koorlid. (KN/Katholisches.info)