Die bekte de Amerikaanse politicus af over diens brief aan het Europees Parlement. Dat vertelde hij in 2013 aan Lucas Hartong die destijds de PVV in het Europarlement vertegenwoordigde en daarvoor Amerika bezocht. Hartong vermeldt dat in zijn juist verschenen boek over zijn PVV-periode: De 1 minuut democratie.
Bedreigd en verminkt
Christopher Smith bleek zeer geïnteresseerd in de zaak Demmink en desnoods bereid zelf “naar Turkije te reizen en daar de oorspronkelijke getuigen tegen Demmink te horen. Hij vreesde voor hun leven, aangezien de Turkse veiligheidsdienst hen al vaker had bedreigd en verminkt, zo bleek.”
Gezeur
Hartong had in Amerika verder nog contact met mensenrechtenorganisaties. “Zij waren eveneens duidelijk in hun overtuiging dat de zaak Demmink van alle kanten ‘stonk’ en dat de Nederlandse ambassade een slechte rol speelde in deze hele kwestie. Men stelde zich simpelweg op het standpunt dat er allemaal niets waar was van de beschuldigingen, dat er al lang en breed een officieel onderzoek naar de Demmink en de aanklachten was gedaan en dat de congresleden op moesten houden met hun gezeur”, aldus Hartong. Het CDA zou later Kamervragen stellen over de rol van de ambassadeur.
Schuldvraag an sich
Sindsdien is er in de affaire Demmink zoveel gebeurd en boven water gekomen, aldus Hartong, “dat de zaak Demmink al lang niet meer draait om de schuldvraag an sich, maar om de betrouwbaarheid van Justitie en de rechtsstaat Nederland. Daarbij heb ik duidelijk steeds grotere twijfels.”