fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Antisemitisme in Nederlands schoolboek’

KN Redactie 9 september 2015
image

De uitgeverij is slechts ten dele bereid die te corrigeren. Dat meldt Likoed Nederland in een persbericht.

Gegrondvest op onrecht

Het ‘Themakatern Het Midden-Oosten’ is een uitgave bestemd voor scholieren op het VWO. Daarin wordt gesteld dat Israël gesticht is dankzij chantage van de Britten, die geld nodig hadden, door Joodse bankiers. Verder stelt het boek dat de staat Israël is “gegrondvest op onrecht”, waarmee volgens Likoed “het recht op zelfbeschikking voor Joden ter discussie wordt gesteld”. Bovendien wordt beweerd dat Arabieren in Israël wettelijk gediscrimineerd worden.

Kern van problematiek

Het schoolboek zou bovendien Joden als wreed stereotyperen, omdat zij welbewust een massamoord op Arabieren pleegden. Daarentegen worden Palestijns geweld en terrorisme positief gewaardeerd, want “eindelijk drong bij velen het besef door dat het Palestijnse vraagstuk de kern vormde van de problematiek in het Midden-Oosten.”

Haat tegen andersdenkenheid

Likoed wijst erop dat iedereen inmiddels “dagelijks ziet hoe het de islamitische haat en moordzucht tegen mensen van een ander geloof is, die het hele Midden-Oosten en Noord-Afrika kapot maakt. Sinds 1945 zijn er 250 keer zo veel moslims gedood in onderlinge gevechten, dan in de strijd tegen de Joden.” Deze haat tegen andersdenkenheid “ontbreekt daarmee opvallend als oorzaak van het Arabisch-Israëlische conflict. Terwijl dit nu juist ook een verklaring voor de actuele ontwikkelingen in de regio zou geven.”

Antisemitische vooroordelen

“Het is te gek voor woorden”, aldus Likoed, “dat Nederlandse schoolkinderen in volstrekte strijd met het overheidsbeleid antisemitische vooroordelen leren uit hun schoolboek en een geschiedschrijving opgedrongen krijgen waarin moslimfundamentalisme als bron van antisemitisme en Israël-haat wordt weggemoffeld.”

Update. In een reactie op de website gaat uitgever ThiemeMeulenhoff niet inhoudelijk op de kritiekpunten in, maar zegt wel zich die “zeer te hebben aangetrokken”. De uitgeverij vraagt het oordeel van een “onafhankelijke meelezer” en zegt toe dat zij in een eventuele nieuwe druk “daar waar sprake is van onhandige formulering die kan leiden tot onjuiste interpretatie van de informatie” de tekst zal “aanpassen”. 


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21