fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Apostolisch commissaris moet betalen wegens laster

KN Redactie 18 februari 2015
image

Hij moet bovendien aan de familie van de ordestichter 20.000 euro schadevergoeding betalen wegens laster en zich met een rondschrijven bij alle leden van de orde verontschuldigen.

Afgezet
De capucijn Fidenzio Volpi werd op 11 juli 2013 tot apostolisch commissaris benoemd. Paus Franciscus stemde daarmee in, maar gekozen werd daarbij voor een manier die de orde elke beroepsmogelijkheid ontnam. De leider en stichter van de orde, pater Stefano Maria Manelli, werd afgezet. Vanaf dat moment nam de pauselijke commissaris alle beslissingen over de orde. Hij hief het seminarie van de orde in Rome op. Dit droeg ertoe bij dat binnen de Kerk verzet ontstond tegen de gehanteerde aanpak. 

Transacties
Op 8 december 2013 maakte commissaris Volpi in een rondschrijven aan alle broeders van de orde melding van een “extreem zwaarwegende zaak” die hij alle leden van de orde “officieel ter kennis wilde stellen”. De commissaris verweet de afgezette en onder huisarrest gestelde “stichter van de orde Stefano Maria Manelli, diens familieleden en de ouders van enige zusters van de orde” dat zij door transacties “roerende en onroerende goederen van de orde” aan Volpi’s gezag onttrokken hadden.

Schadevergoeding
Daarop deed de familie Manelli aangifte van laster. Op 12 februari heeft de rechter in Rome een schikking goedgekeurd tussen commissaris Volpi en het Openbaar Ministerie: alleen door voor 3 maart a.s. een openlijke schuldbekentenis op de website van de orde af te leggen, alle ordeleden daarvan te berichten en 20.000 euro schadevergoeding plus de juridische kosten te betalen kan apostolisch commissaris Volpi ontkomen aan vervolging.