fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Armeense catholicos: ‘Vroeger of later moet Turkije zich verzoenen met geschiedenis’

KN Redactie 15 april 2015
image

Dat zegt de catholicos van de Armeens-apostolische Kerk, Aram, in gesprek met Vatican Insider. Uiteindelijk, stelt Aram, zou Turkije zich "vroeger of later moeten verzoenen met zijn eigen geschiedenis. En dat zal de weg banen voor verzoening met het Armeense volk".

Paus Franciscus
De kerkleider was afgelopen zondag aanwezig bij de Mis die paus Franciscus in de Sint-Pieter vierde ter nagedachtenis van de massamoord op de Armeniërs in het Ottomaanse rijk. Franciscus nam daar de term "Armeense genocide" in de mond, wat hem op boze reacties van Turkse kant kwam te staan. Ook de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam bekritiseerde de paus om zijn uitspraak.

'Historisch feit'
"De Armeense genocide", zei Aram, "is geen fictie maar een historisch feit. Wij kunnen de geschiedenis niet veranderen." Volgens de catholicos is er "voldoende bewijs, historisch bewijs" om van genocide te spreken, en doet een meerderheid van de historici, "niet Armeniërs", dit ook.

'De intentie'
Volgens de Turken kan er niet van genocide worden gesproken omdat die term pas vanaf 1948 in het internationaal recht werd gebruikt, terwijl de massamoord in 1915 begon. De catholicos zegt dat te begrijpen, "maar het woord is niet belangrijk, het is de intentie die belangrijk is en de intentie van Turkije was genocidaal. Om de het Armeense volk uit te roeien, om de naam 'Armeens' en 'Armenië' van de kaart te wissen".

Geen religieuze clash
Volgens Aram was geen sprake van een religieuze clash tussen christenen en moslims. De genocide "gebeurde niet omdat de Armeniërs christenen waren", maar "was deel van de pan-Turkse ideologie en politiek en plannen van de Jonge Turken. En de Armeniërs waren een groot obstakel bij het realiseren van hun pan-Turks beleid".

'Niet acceptabel'
De Jonge Turken wilden "al deze naties en landen van gemeenschappelijke Turkse etniciteit en cultuur samen brengen, onder een pan-Turkse paraplu". Omdat de Armeniërs "organiseerden zij deze misdaad, deze genocide, daarom. Religie was geen factor. Nu gebruiken zij religie om deze gevoeligheid tussen christendom en islam te creëren. Dat is niet acceptabel".