fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Arrestaties vanwege drone boven Vaticaan

KN Redactie 29 december 2015
image

Sinds de start van het Heilig Jaar op 8 december is het luchtruim boven Vaticaanstad gesloten. Ook het gebruik van drones is daarmee verboden. De veiligheidsmaatregel werd ingesteld uit angst dat terroristen het onbemande luchtvaartuig zouden kunnen gebruiken om een terroristische aanslag te plegen.

Arrestaties

De Romeinse politie ontdekte de drone met hoge resolutie camera zondagochtend toen die over de rivier de Tiber en het Sint Pietersplein vloog. Twee mannen uit Israël werden bij een brug in de buurt opgepakt op verdenking van het besturen van de drone. Een van hen had de afstandsbediening in handen. Beide mannen worden verhoord.

Veiligheidsmaatregelen

Sinds de aanslagen in Parijs op 13 november zijn de veiligheidsmaatregelen in Rome en Vaticaanstad fors opgevoerd. Daags na de aanslagen meldden Amerikaanse veiligheidsdiensten aan Italië dat Rome, en specifiek Vaticaanstad, doelwit zou zijn van terroristen. Eind november liet de Amerikaanse ambassade in Rome weten dat de Sint Pietersbasiliek bovenaan de lijst van potentiële terreurdoelwitten in Italië staat.

Heilig Jaar

Verwacht wordt dat het Vaticaanse luchtruim gedurende het hele Heilig Jaar van Barmhartigheid dicht zal blijven, ook voor regulier vliegverkeer. Het Heilig Jaar eindigt op 20 november 2016.