fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Baybasin krijgt gelijk tegen Wladimiroff

KN Redactie 27 maart 2015
image

Zijn vroegere advocaat Mischa Wladiroff is door de Raad van Discpline van de Orde van Advocaten op de vingers getikt. Hij had zich na Baybasin niet meer mogen stellen als advocaat van oud topambtenaar Joris Demmink. Dat meldt Crimesite.

Moord
Wladimiroff had Baybasins zaak ook al behandeld als lid van de tijdelijk Commissie Afgesloten Strafzaken (TCEAS). Baybasin werd vanaf 1998 vervolgd door de het Openbaar Ministerie voor een moord en een poging uitlokking van een moord. Het leidde in 2002 tot een veroordeling tot levenslang. Wetenschapsfilosoof Ton Derksen demonstreerde in het vorig jaar verschenen boek Verknipt bewijs dat deze veroordeling gebaseerd was op gemanipuleerd bewijsmateriaal.

Advocaat-cliënt relatie
Wladimiroff, van het toenmalige kantoor Wladimiroff & Spong was korte tijd advocaat van Baybasin. Zo richtte de rechter-commissaris zich per brief tot de advocaat van Baybasin, in casu Wladimiroff en ook Gerard Spong. Verder liet Baybasin geld overboeken naar het kantoor. Tegenover de Raad ontkende Wladimiroff steeds dat hij optrad als advocaat. Dat veegt de Raad nu van tafel. “Er was wel degelijk sprake van een advocaat-cliënt relatie”, schrijft de Raad.

Lees verder, ook over de rol van Demmink bij Crimesite.

Zie ook Het Haagse Complot voor het verslag van de voorafgaande zitting.